Varför ska man på en site som innehåller reklam om TV-program stänga ute andra tittare än de amerikanska? Framför allt med tanke på att programmen som saluförs, faktiskt sänds i andra länder än USA. Jag skrev ett litet inlägg där jag nämnde TV-programmet Bullshit i morse, och insåg till min förvåning att jag inte kunde besöka siten när jag ville läsa lite mer om programmet. Detta möts man av, när man försöker besöka siten:

SORRY

We at Showtime Online express our apologies; however, these pages are intended for access only from within the United States.

However, you can join The L Word in Second Life! Sign up and join more than 2,500,000 people enjoying Second Life. It’s a 3-D virtual world entirely built and owned by its residents. Customize your avatar, have a dance party with friends, play L Word games, watch clips and full episodes of the show, and more! Just download the software, go through a brief orientation, and start a second life now!

Oavsett TV-serie, hanteras det av Showtime får man inte som icke-amerikan besöka siten och läsa om dem.

Know-more står det “This may be due to licensing restrictions involving programming.” Det är en renodlad gissning, för Showtime har inte själva bemödat sig om att informera någon om varför detta beslut tagits.

Det är uppseendeväckande och illavarslande att en site som är dedikerad om och för media, är avstängd på det här viset för internationell åtkomst. Om man nu är extremt nyfiken på siten, är det iofs världen enklaste grej att använda sig av en proxy och surfa in. Vilket gör ett “skydd” mot utomstående helt verkningslöst. Jag begriper inte varför man gör så här.

Bullshit, var ordet.

edit 28 mars:// Drog iväg ett mail till Penn & Tellers site, och frågade om vad de tyckte. Fick ett genereriskt svar:

The Penn & Teller (www.pennandteller.com), site is fully accessible worldwide. However, Showtime does not own international rights to the show; therefore they restrict their viewings to within the U.S. Please contact Showtime Networks for more information.

Thanks.

Tydligen så existerar det något slags rättighets-tänkande, och vilken rättighet det gäller, eller vilka, framgår inte. Jag har svarat och undrat om wikipedia bryter mot rättigheterna som har en omfattande plats för information vad gäller Bullshit-showen också, om ens jag har rättighet att prata om tv-programmet offentligt osv. Väldigt skum anledning det där, tycker jag. Ska försöka fortsätta gräva vidare.

Andra bloggar om: , , , , ,