Jag har faktiskt inte tänkt på det, men det är väldigt skönt att inte biofilmer är censurerade numer. Även om man kan diskutera det eventuella konstnärliga värdet i många filmer, så finns det ändå där: någon har skapat ett verk. Och det känns jättekonstigt att tredje part ska vara överförmyndare och klippa bort det som eventuellt kan störa. En del länder gör till och med helt sonika så att de totalförbjuder att filmer visas. Till exempel var “Life of Brian” helt förbjuden i Norge när den hade världspremiär. Helt otippat, om du frågat mig – men tydligen var den förargelseväckande så till den milda grad att invånarna behövde skyddas från den.

Motorsågsmassakern, som Christer Olsson använder som exempel i sin debattartikel på Aftonbladet, skapade ett jäkla hallå när det begav sig. Men å andra sidan var en naken Christina Schollin ganska upprörande också. Nu skulle jag i och för sig kolla på Christina naken på TV varje dag i två veckor hellre än att sitta igenom ett par timmar av motorsågsmassaker – men principen är ändå densamma. Som vuxen måste jag kunna få avgöra det själv, och självklart blir då den censurerande funktionen för Statens Biografbyrå diskvalificerad. De behövs helt enkelt inte. För till skillnad mot Christer Olsson som tror att de flesta av oss vill ha censur på filmer, tror jag tvärtom. Svenssons är helt enkelt för bevandrade i filmvärlden, för att känna behov av överförmyndare.

Teoretiskt verkar det vara ett ganska bra att jobba på Statens Biografbyrå får man nog lov att säga – sitta och titta på film hela dagarna, stämpla en åldersgräns och sen diskutera de smaskiga detaljerna över fikapausen… Jag konstaterar med jämna mellanrum att jag missat höjdaryrken! :D

edit://*skrattar så hon kissar på sig* Aprilskämt, tänk att jag gick på den! Jaja… *garvar lite till* :D Debattartikeln på aftonbladet var minsan ett aprilskämt, vad det verkar. Långnäsa för mig, och kanske lite kul för er andra! :D

Andra bloggar om: , , , , ,