I ett TT-telegram som publicerats på både DN och SvD rapporteras det att grabbarna bakom The Pirate Bay ska åtalas för upphovsrättsbrott, såväl som “medhjälp till upphovsrättsbrott”. Med tanke på att bittorrent (som the pirate bay använder) inte handhar några egentliga filer, utan är en pekningsfunktion till privata datorer (läs google) där filerna ligger, känns upphovsrättsbrott lite långsökt. Men kanske ska man helt enkelt prova och se om åtalet håller. Lite mindre långsökt känns säkert “medhjälp”, men det är ändå så att du kan hitta torrentfiler via google också, och det ställer allt lite på huvudet, vi får väl se hur man försöker komma över den tröskeln från åklagarmyndighetens håll.

Grabbarna bakom tpb är inga dumskallar, de har provocerat och viftat med röda flaggor, och någon nappade. Hade ingen gjort det, får jag nästan känslan av att de blivit lite besvikna. De kanske inte började med siten för att hamna i rätten, men allt eftersom tiden gått har de nog förstått, och valt, att fortsätta den här vägen. Och trots försök att utmåla dem som extremister av olika slag, dyngspridning om pengamotiv osv, så har de härdat ut. Ibland undrar jag vad som driver dem att fortsätta. Gudarna ska veta att jag inte hade orkat.

Med hjälp av donationer av hårdvara och lite finurlighet, var siten uppe och kaxigare än någonsin, efter bara tre dagar efter åklagarmyndighets tillslag. Tre dagar och siten är uppe igen. Och är fortfarande uppe ett år senare, trots att det nu ska bli rättegång om den. Oavsett hur det går med det rättsliga, kommer troligtvis The Pirate Bay fortsätta tillhandahålla sökfunktioner för torrentfiler. Servrarna står inte på svensk mark längre, nämligen. Även en eventuell vinst för åklagarmyndigheten är ett gigantiskt slag i luften.

Under tiden så ligger oförklarligt nog fortfarande piratbyråns server (tillsammans med många fler) gisslan hos polismyndigheten. Servrarna liknades vid “en stulen bil som används vid ett knarkbrott” för att motivera varför man väljer att kvarhålla en dator som endast innehåller ett kunskapsarkiv, medlemsregister(!) och opinionsbildande aktiviteter inom fildelningssfären. Piratbyrån finns nu uppe på sin vanliga adress, fast med ny server. Det enorma arkiv av kunskap som knåpats ihop av frivilliga, har försökt återställas i viss mån, men går naturligtvis inte. Att var och en som använder en dator vet hur enkelt det är att KOPIERA material från en dator till en annan, gör inte beslutet mindre oförklarlig. En stulen bil kan inte kopieras, det är sant, men en server som måste kvarhållas utan misstanke om brott, kan. Att göra en kopia och skicka till de drabbade, är världens enklaste grej.

Den kunskapen som krävs för hur man hanterar digitalt material finns inte representerad hos åklagarmyndigheten. Och jag är lite spänd på hur den kunskapsnivån kommer att representeras i rättegången. Jag hoppas att domen blir efter lagens mening och en vetskap om hur tekniken fungerar, snarare än att det “verkar” vara så att upphovsrätt bryts. För om det går rätt till, kan jag idag inte se någon annan utgång än att tpb-folket kommer att bli frikända – definitivt när det gäller upphovsrättsbrott. Medhjälp återstår att se – men det är, som jänkarna säger, en helt annan burk med maskar.

Avslutningsvis ser jag hela den här historien som ett rejält avstamp mot legaliserad privatkopiering. Var och en kan se att de pengar som plöjs ned, och de straffsatser som eftersträvas när det gäller upphovsrättsbrott inte är i närheten av det allmänna rättsmedvetandet. Till och med artister som uttalat sig mot fildelning har använt sig av uttryck som “att knycka äpplen” – och vad jag vet har snatteri ett maxstraff på ett halvår, upphovsrättsbrott 2 år och med 4 år i pipe-linen. Det är ingen rim eller reson i vad som pågår – och den här rättegången kommer att göra ett utmärkt jobb att marknadsföra piraternas åsikter.

Andra bloggar om: , , , , ,