Hur intressant än sverigedemokrater, näthat, svenska kändisars bloggvanor och så vidare är, kände jag ett behov av att titta ut från fiskdammen ett slag och läsa runt om vad som händer och sker internationellt – och tänkte att jag kanske ska dela med mig av vad jag läst om idag:

_ I Mogadishu, har tusentals människor dödats, under mars-april, i oroligheterna som pågår. Som vanligt när stora allvarliga saker händer så kommer jag på mig själv med att sitta som ett frågetecken och undra – hur gick det där till? På svenska wikipedia kan man hitta lite bakgrundsmaterial till varför det är ostabilt där, på engelska finns det lite mer utvecklat material om den nuvarande situationen.

_ I Nepal har ett arbete påbörjats att räkna noshörningar i nationalparken Chitwan, och arbetet kommer att ske från elefantryggar! Mellan år 2000 och 2005 sjönk noshörningspopulationen från 544 till 372 stycken. Den enda andra platsen där man kan hitta noshörningar i Asien är i en nationalpark i nordöstra Indien. Noshörningshorn är en viktig ingrediens i kinesiska traditionella mediciner – den sägs ha afrodisisk (stavning?) effekt. Såklart att det arma djuret är nära nog utrotat…

_ En enorm våg slår mot kuststräckorna i Indonesien. Det har pågått i tre dagar och fiskeri- liksom turistnäring ligger nere. Eftersom många av de drabbade upplevde tsunamin -04, så börjar dessutom paniken sprida sig.

_ I Sydafrika sattes ett udda rekord i helgen. Över tusen gravida kvinnor samlade under ett tak! Jag kan inte riktigt läsa mig till varför de gjorde det, men rekordet är noterat av Guiness – och utmaning har skickats runt till andra för att slå rekordet. Vet inte, men tycker faktiskt att det är ett kul initiativ, hur udda det än känns!

_ Trots en hel kontinent eller så emellan länderna, tänker Brasilien och Indien samarbeta om kärnkraftsutveckling. De säger sig befinna sig på en “diplomatisk och politisk smekmånad” – ett sätt att uttrycka sig på som jag nog inte sett här hemma. Den ekonomiska potentialen sägs vara positiv eftersom det öppnar för allsköns handelsavtal som innefattar både turism- och affärsverksamhet.

_ Michael Moores senaste bidrag till vita duken, Sicko, skapar inte oväntat nog en massa bråk. Men det finns de som är tacksamma också.

Ett litet utsnitt av vad jag roat mig med att läsa så här på söndagsförmiddan. Skönt av få det regionala utspätt och lite distans skadar aldrig – och det var kanske inte så överraskande att jag inte hittade något aktuellt om just Sverige i internationell press.

Det finns ju som bekant en hel värld därute, även om det säkert är viktigt att våra kändisar inte får betalt för sitt bloggande och att vi har ett alldeles eget parti som inte vill släppa in nya influenser!

Andra bloggar intressant om: , , , , , , , , ,