Reinfeldt blev utsatt för ett practical joke – en mikrofon sprutade vatten på honom. Jag är ingen fan av förnedringshumor generellt sett, men det blev oväntat skojjigt när pressekreteraren sa att “det kunde ha varit allvar”. Ja, alltså, han menade nog inte “att det kunde ha varit en riktigt mikrofon”, men syftningshumorn i citatet drog loss ett smil från mig i alla fall när allt kom omkring.

Nu är det så här att programidén som det här har tagits från kan man se originalklipp från på YouTube, och jag måste erkänna att jag har garvat en hel del åt den “irriterande djävulen” som pestat Londons gator, till exempel. Och jag har asgarvat åt “sporten” Urban sprinting. Så jag är inte särskilt konsekvent i mitt motstånd mot förnedringshumor. Det finns gränser likväl som det finns gråzoner när det faktiskt är skitroligt. Det blir lite upp till de som vågar och orkar göra practical jokes av den här sorten, så kan jag sitta bekvämt hemma och ha åsikter om det hela.

Men jag vet (dessvärre) en sak: Jag skulle förmodligen bli ledsen om något liknande hände mig. Det är en stor svaghet, som jag ser det, att det är så svårt att ha humor i såna lägen. Det är en svaghet att inte kunna bjuda på sig själv på det viset. Så någonstans måste jag försöka sortera om eventuell upprördhet jag känner beror på denna svaghet, eller om det verkligen är så att de som utför skämtet har gått över gränsen för humor och inträtt mobbingzonen.

Sen undrar jag om Reinfeldt likt Bill Gates efter ha fått en tårta i ansiktet kommer att avskeda sina vakter. För hur man än ställer sig till skämtet i fråga måste väl ändå det allvarliga vara att säkerhet spricker, inte att någon faktiskt uttnyttjar säkerhetshålet.

Andra bloggar intressant om: , , , , , , , ,