Det är något konstigt med pengar – något “ofint” och lite skitigt. Det yttrar sig på många olika sätt, nu senast att moderaterna tagit emot 30 miljoner i hemliga donationer. När man läser runt i media får man lite olika signaler. DN och SvT kör med TT-telegrammet – att vi har valhemlighet och således finns det ingen automatik i att förtälja vilka det är som donerat. Aftonbladet citerar Per Schlingman som berättar att ett “Sällskapet Tornet” skapats för donatorerna till summan.

Att Schlingman använder donationer till sossarna från facken som anledning till varför man inte ska behöva berätta vilka det är som ligger bakom de trettio miljonerna är en tankevurpa, dock. Facken är ju inte hemliga och jämförelsen haltar. Även om det finns anledning att diskutera varför medlemmar i fackliga förbund ska mer eller mindre ofrivilligt sponsra ett politiskt parti. Att diskutera det, dock, är att lägga dimridåer för principdiskussionen och känns både nedvärderande och långsökt. Det är som bekant inte vad andra gör som avgör om man själv har en rakryggad moral och etik.

Jag är trots allt inte helt på det klara med varför donationer inte skulle kunna få vara anonyma – men tycker det är lite lätt obehagligt att den knutits till ett “socialiserande” med statsministern ett par gånger om året. Det beror nog på mina begränsade associationer. Det ovärdiga i att en stadsminister likt en cirkusapa uppträda för pengar – eller värre, vara till salu punkt slut. För jag är nog, som de flesta, färgad av att pengar skitar ner väsentligt och har svårt att se att man inte gjort sig tillgänglig för påverkan när man bundit sig att umgås med donatorerna.

Det är lockande att hänga på den underliggande inbjudan, att kräva vilka donatorerna är. Inte minst i dessa tider när det känns som om de intressen som våra två senaste regeringar representerat inte varit särskilt folkligt förankrade. Men för ögonblicket så nöjer jag mig med att kräva att mottagare av donationer inte ställer sig till förfogande för de som donerar. På något endaste litet vis.

Den här mediasåpan lär nog utveckla sig.

Är det någon annan än jag som reagerar på likheten i namnen mellan Sällskapet och Sällskapet Tornet, förresten? Vad är det med makteliten och deras behov av hemliga klubbar? :D

Andra bloggar intressant om: , , , , , , ,