Expressen skriver om en om en kille som delat med sig av TV-serien “24” online, och som blivit åtalad av FBI. En lite intressant formulering – “har lagt ut kopieringsskyddat material på ett datanätverk tillgängligt för allmänheten i vetskap om att det skulle distribueras i kommersiella syften, ett brott som kan ge maximalt tre år i fängelse” – sticker ut lite. Det verkar som om kriget mot fildelare håller på att trappas upp återigen, även om de krigförande borde nog följa uppmaningen från Expressens ledare till Roswall som råkar vara publicerad samma dag i nätupplagan.

Man kan rimligtvis inte veta att det är ett kommersiellt syfte när filen gjorts tillgänglig på en plats som säger LiveDigital is a free community and always will be”. Exakt vad det är det som gör att killen kan misstänkas för det när han alldeles uppenbart inte tjänar ett dugg, är något jag undrar över men kommer troligtvis aldrig att få veta ordentligt.

Och så är det ju förstås det där med IFPI, som gjort en topp-i-tio-lista av myter om fildelning. Den är tänkt att slå hål på piratrörelsens resonemang, fast mest bara framstått som otroligt ogenomtänkt och har gett upphov till en del förlöljigande runt om. Men skrattet sätter sig lite i halsen.

En av punkterna anger nämligen att fildelning stödjer terrorism med kapital, för att en del köper skivor med piratkopierat material. Det blir då alldeles uppenbart att listan inte riktar sig till de som fildelar online, eftersom de flesta av dessa kliar sig i huvudet vid ett sådan påstående. Det är ju såklart inga av de som köper skivor med piratkopierat material på.

Så nu kan man börja ana varför sådan galenskap över huvud taget publicerats. Man börjar med att misstänkliggöra med ord som “terrorism” och “kommersiellt syfte” och presto, man har sålt in en vinkel som är omöjlig att bemöta. Säga vad man vill om nöjesindustrin i USA, men bra på marknadsföring är dom. Det är nästa bredsida mot piratrörelsen vi ser nu, helt klart.

I Sverige har några försökt att lägga en kommersiell vinkel på killarna bakom The Pirate Bay vid ett flertal tillfällen, och man får väl anse att det har misslyckats rätt rejält. Fortfarande grävs det, har man förstått. Det är oerhört viktigt att hitta skit för att kunna sänka TPB-skeppet och en del drar sig inte ens för att sprida rykten för att förhoppningsvis kunna sätta lite käppar i hjulet. Det är inga snygga manövrar vi blir vittnen till.

Intrycket jag får av artikeln om killen som laddat upp “24” – är att man helt enkelt hittar på ett kommersiellt samband för att få det att låta bra. Och varning är numer klart utfärdad om att få en påhittad stämpel av terrorism-samröre dessutom.

Jag hoppas verkligen inte att Roswall sitter och väntar på inspiration för egna påhitt.

//Uppdatering: Hade knappt skrivit färdigt detta förrän en artikel om att PRQ upplåter serverutrymme för pedofili.se dök upp i DN. Det tog inte lång tid förrän kopplingen The Pirate Bay / Pedofili gjordes i bloggosfären. Det finns såklart flera andra siter på PRQ, precis som det gör på vilket internet-företag som helst – men det lär nog struntas i. Den svenska varianten av misstänkliggörande medelst marknadsföring får nog fäste nu. TPB har för övrigt haft en tuff “ingen barnsex”-policy såvitt jag vet, men i pedofili-debatten har man inte kunnat debattera yttrandefrihet utanför sexualbrottens räckhåll utan att framstå som att försvara pedofiler. Ett utmärkt exempel av anklagelser som är svåra att bemöta eftersom man i grunden håller med om att barnsex är för jävligt.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,