Jan-Inge Flücht på bloggen “Jinge” är nog en av våra mest kända proffsbloggare i det här landet. Han åtnjöt visst kändisskap utanför bloggosfären, dessutom, när han anmälde Carl Bildt till polisen för “hets mot folkgrupp” eftersom vår illustra utrikesminister inte rensat bort hatiska kommentarer ur sin blogg. Jinge tillhör inte en av mina favoriter, men jag har besökt och kommenterat hos honom ett par gånger och det är inte sällan roligt om än likt intag av citron bara är gott i begränsad dos. Det är med viss liten anings avundsjuka också, som jag konstaterar att han verkar ha möjligheten att alltid finnas online och “tycka” om saker.

Han har åsikter om precis allting – och det är ibland med illa dold förtjusning han “sätter åt” vem det nu råkar vara som kommer i hans väg. Jag har i samtal jämfört honom med soprums-poliser. Inte “riktiga” poliser, utan den där grannen som håller ett vakande öga på de gemensamma utrymmena och lämnar lappar i brevlådor. De tar ett ansvar för precis allting och ser sig skydda omgivningen, fast egentligen är det bara deras egna intressen – och allt som oftast är de tongivande för de regler som omger boendet.

Det är inte alltid de får igenom regler – det är en matematisk orimlighet ;-) – men är de som med största sannolikhet binder resterande grannar tätare samman, ger oss något att le åt, och faktiskt genererar en del nyttiga kompromisser. Det finns en baksida såklart – som en granne påpekade när jag garvade åt att en åsiktstomte argt korrigerat stavningen på en informationslapp i hissen. Det kan verka hämmande på andra människor att kliva fram och ta initiativ när någon vaktar så hårt och skoningslöst.

Så varför tar jag nu upp Jinge, då? Eftersom jag gjort liknelsen till soprums-poliser tidigare, så studsade jag till – i ett av hans många inlägg på sin blogg har han likt en bloggande Fawlty kommenterat vådan av riff-raff i bloggosfären – hjälpta (om än tillfälligt) till uppmärksamhet genom Twingly! Tanken att någon ska sortera ut onödiga inlägg (som väl för all del dyker upp) känns extremt snobbig. Och ganska underhållande ur sopsorterings-perspektiv! Men det finns ett underliggande problem i resonemanget. Vem ska rensa? Vem avgör vad som är intressant?

Twingly har tydliggjort symbios mellan tidningar och läsare på gott och ont. Att plocka eventuella russin ur kakan är subjektivt, upp till var och en helt enkelt. Själv har jag mer än en gång konstaterat värdet av att kunna läsa mer nyanserande bemötanden av tidningsartiklar och varit tacksam för det. Jag tycker det är riktigt stort att morgontidningarna kopplar bloggar till sina artiklar, och det är något som jag hoppas att de kommer att fortsätta med. Skitsamma om några inlägg inte passar alla – i det här fallet får man nog lov att ta det dåliga med det bra. Att inte se hatiska bloggar, som Jinge använder som exempel, innebär inte att hatet inte finns. Nog för att man lite till mans vill sticka huvudet i sanden emellanåt, men det är nog bra att bli påmind om världen och att tillfälle finns att bemöta det som man eventuellt anser vara fel. Är man dessutom åsiktsproffs online så borde man väl rimligtvis tycka att alla vägar till information ska vara ohämmade.

Ja, det har hänt att jag klickat på länkar som lett “ingenstans” men om tidningar eller andra tar bort blogglänkar så hoppas jag att det inte beror på åsikterna i desamma.

Andra bloggar om: , , ,