Det stora bloggskafferiet har ett behov av etiketter har man förstått, så att man kan välja precis rätt för olika slags sug. Det senaste är en intressant uppdelning av bloggtyper, tre stycken närmare bestämt som PRfekt skapat receptet för. Koncept-människorna, Impuls-människorna och Nyp mig i rumpan-människorna. Den har genererat några funderingar, t.ex. hos The Badlands Hyena Vomit Titbits, vars satiriska vinkling var av karaktär åsiktssnobbism men likt bisonbloggen och EsKa Blogg ändå placerat sig själv i en blogg-typ.

Genast börjar jag fundera på vilken bloggtyp jag är, även om jag inte undgår att få associationer till alla de där idiotiska testerna man inte kan låta bli att ta online. Genom att svara på ett antal frågor, kan du få reda på allt om dig själv och sedan jämföra resultatet med alla dina vänner och bekanta.

Bloggtyps-indelningarna får mig förresten att undra; när kommer det att dyka upp små etikett-avatarer till bloggar, så att besökare vet vilken typ de landat hos? Inte ovanligt att man gör så på communities, där olika små flaggor signalerar om man har något gemensamt eller inte, och avataren är det som så att säga ska vara det som är unikt hos dig. Likt uniformer i vardagen, så lever det behovet starkt även online – om än det kan vara lite mindre begränsande. Men man försöker nog generellt sett passa in, kanske ibland rentav omedvetet.

För att återknyta lite till det jag skrev om Jinge och Twingly så kan man ju uppleva det som lite jobbigt att behöva ramla in på någon plats som känns osmaklig. Vad bättre då om man har sorteringssystem och etiketter – färdiga recept – för att förenkla och försäkra sig om en delikat upplevelse?

Kanske är det min (för all del inte överdrivna) motvilja mot etiketterande av människor i största allmänhet som gör att jag har problem med att hitta vilken grupp jag tillhör. Varje typ har något litet som jag känner igen mig i. Att välja är lite som att utestänga möjligheter.

Att analysera sig själv är nog bra emellanåt, det kan finnas ett värde i att vara rotad och veta var man står. Men det kan ju vara begränsande också, inte minst beroende på vilken typ man är… Jante-klockan ringer lite för mig personligen – har jag rätt till att gå över den där gränsen, skriva om något som andra upplevs passa bättre för?

Likt den test-bitch jag är kunde jag ändå inte motstå att välja Impulsiv konceptnyp-människa – en bloggande pyttipanna med fruktsallad! ;-)

Andra bloggar om: , , , , ,