Det kan tyckas lite märkligt att en dom med såpass höga böter kan ses som en seger – men i praktiken är det väldigt svårt att åtala fildelare om man inte kan göra husrannsakan och få ut namn på människan bakom IP-adressen som varje dator har online. För att kunna göra det, så måste brottet leda till minst villkorlig dom. Och det är en seger för piratrörelsen på sätt och vis. Själv firar jag inte förrän man satt sig ned och avkriminaliserat ideell fildelning helt och hållet.

Som piratpartiet skriver i sitt pressmedelande: – Rent principiellt är det naturligtvis absurt att det är ett brott att sprida kultur. Men i praktiken kan Sveriges fildelare andas ut. Det enda som återstår är att ändra lagen och legalisera kulturspridning även formellt.

Förvånansvärt få (vad jag kunde hitta) negativa kommentarer syns ännu så länge. Det närmaste jag kan komma är i kommentarerna på meh (you don’t know) där “anonym” kommenterar om snattare och såna som stjäl. Lite intressant att h*n jämför med snatteri när straffsatsen för fildelning av upphovsrättskyddat material vida överstiger den. Betänk att det som i detta fall skulle kunna ses som “stulet” endast var värt 43 kronor sammanlagt. De flesta som anser upphovsrättsbrott vara likvärdigt med snatteri, har nog samma konsekvens i tankarna kring straffbedömning av brottet också. 80 dagsböter räcker och blir över ur den synvinkeln.

På sätt och vis känns det som om jag ska gratulera polisen. Det finns kanske en och annan som känner motivation nog att jaga pirater – men magkänslan säger mig att det nog är så att polisen prioriterar andra brott som viktigare.

Det lär väl ta någon dag eller två innan alla intressenter hunnit smälta vad det här betyder så jag får väl anledning att återkomma om saken.

Eftersom det blev ett så kort inlägg idag, finns det plats för: Bögbomben, vad ska man säga, det är så himla roligt att man bara dör och det går bara inte att analysera eventuella allvarliga effekter av det här sortens tänkande, mellan skrattsalvorna. Det enda jag kan göra är att sprida länkarna med nyheten vidare. :D

Andra bloggar om: , , , , ,