Alex Schulmans hat av folk som använder en lista av olika uttryck får mig att tänka på hur lokalt språkbruk kan vara innan det växer till sig och blir något för Alex (och andra) att hata.

Jobbade t.ex. ett tag där en av medarbetarna “tappade topplocket” när han blev förbannad. (Den självklara presenten till honom blev en inramad topplockspackning, så småningom.) De flesta av oss runt omkring snappade upp frasen, och använde det också och jag tror att det har spridit sig nog för att inte verka främmande någon speciell stans längre.

Jag har en irriterande ovana av att plocka upp trendig slang. “Det kan du fet-hajja” dök upp för ett tiotal år sedan eller så, som senast ersatts av “det suger [elefant]-balle”. (Ord inom klamrar är utbytbara.) Det är ett tecken i tiden, vilka uttryck man använder sig av. Balle är för övrigt återanvändning av något gammalt.

En svensk restaurangägare på Barbados insåg den hårda vägen att när han sa “på G” så visade han sin ålder med pinsam tydlighet. Eftersom han varit borta från det talade, svenska språket i ett tiotal år – var det när någon yngre förmåga blev lite fnissigt “va?!” när han sa det, som han förstod att han var hopplöst ute. Vi försökte hjälpa honom att modernisera språket lite, men eftersom vi båda vara medelålders kunde vi inte lämna några garantier om att vi var tillräckligt “på”.

Ordet fränt har jag hört på sistone lite emellanåt. Jag får lite deja vú – saker var oootroligt fräna när jag gick i lågstadiet. Såklart att gamla godingar måste få, precis som utsvängda brallor, få bli modernt med jämna mellanrum. Till och med “retro” är ju “cool” emellanåt.

Just nu på jobbet, håller ett nytt uttryck på att etableras – det befinner sig på utvecklingsstadie och har inte hittat sin exakta plats ännu – mycket roligare än att vara slav under trenderna. Det pendlar mellan “Gunvald” och “Persbrandt” – ett plötsligt utfall av ursvensk ilska prytt av invektiv. “Jag blev lite Gunvald” eller “Önskar folk var lite mer Persbrandt”, har hörts. Vi får se vart det leder!

En sak är klar – när jag plockar upp nya uttryck, så är de hopplöst ute. Inte undra på att Alex hatar mig! :D

Andra bloggar om: , , ,