Anonymitet är en helig ko för mig. Fram till rätt nyligen trodde jag att det var en åsikt jag delade med de allra flesta som upplever det som viktigt med ett demokratiskt samhälle. Men nu för tiden verkar det vara politiskt korrekt att anse att anonyma kommentarer är dåligt. Detta framgår inte minst i friktion-rabaldret. Att lite obetänksamt förutsätta att anonymitet är något dåligt, är att vässa kniven för en ultimat slakt av yttrandefrihet och demokrati.

Förtryck och oegentligheter kan inte avslöjas om de som sitter på informationen inte har någon kanal att föra fram det utan att riskera uppehälle eller rent av liv och lem. När man tafsar på detta det borgar det för avlyssning av medborgare, åsiktskontroll och lynchmobbar.

Ja, det finns en baksida med anonymitet online, men att sälja baksidan som gängse norm, propagerar till syvende och sidst för förtryck.

Jag är beredd att betala priset för “fega” kommentarer som det ofta subjektivt kallas, för att försäkra mig om att kanaler ständigt är öppna för de som verkligen har behov av det.

Jag vill uppmuntra att så många som möjligt hojtar detta från hustaken, innan vi får mattan undanryckt för att det framstått som att vi medborgare bett om åsiktskontroll och pensionerad demokrati.

Våga vägra urholkad demokrati.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,