Carina Rydbergs inlägg om Studio 1-debatten rörande Fridas låt “Dunka mig gul och blå” är lite som att se en bra film – det där som iofs inte är det viktigaste men det som höjer värdet av erfarenheten – man lutar sig tillbaka och bara njuter av kameraåkning och komposition. Texten flyter härligt på och det som sägs går rakt in i hjärtat.

Det skrivs sannerligen spaltmetrar om kvinnors sexualitet, det exploateras och stöts och blöts om och om igen… Ibland får jag nästan känslan av att man diskuterar det för att ha något att prata om. För vad skulle hända om det inte fanns fördomar och tabun kring kvinnors sexualitet? Ett hål som inte skulle fyllas så lätt i den dagliga debatten.

Fridas låt som debatterats på längden och tvären, helt oförtjänt enligt min mening, är väl som mest lite humoristisk. Inte särskilt provokativ EGENTLIGEN, och lite söt sådär. Inte särskilt förvånande så har vissa som kommenterar under YouTube-filmen (länk ovan) åsikter om hur Frida ser ut.

Det diskuteras omfattande hur kvinnor ska vara – moraliskt, själsligt, utseendemässigt. Vi får inte vara slampor, gubevars, men vi ska helst se ut som sexmaskiner. Att ständigt leva under ambivalens och osäkerhet, ivrigt påhejade av annonsindustri och kvällspress är egentligen absurt. Kameran glider över de “felfria” flickorna i reklamen som tillsammans med texter förtäljer att vi luktar illa, åldras, ser konstiga ut och att vi borde göra något åt celluliterna – kom och köp konserverande gröt. (I-lands-)problemet celluliter är en skaplig kassako. Det går generellt sett inte att få bort, 95 procent av kvinnorna har det, men varför inte fortsätta hävda att det är fult/dåligt så att kvinnor fortsätter köpa bluffprodukter?

Så pågår bataljerna i medier – intellektuella sablar ner normal, glad sexualitet, köpmännen prånglar ut dåligt självförtroende med ena handen och serverar lösningar med prislapp på med den andra.

Sen kan den som vill få reda på vad unga (cellulitfria?) tjejer gillar sexuellt, förresten, annonserat på Expressens löpsedel idag. Det är kanske nödvändigt att veta att OM någon brutta faktiskt gillar sex trots allt, så är det bra att veta VAD hon gillar.

Jisses – kan man liksom inte bara få vara kåt emellanåt utan att analyseras och exploateras sönder och samman?

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,