När man var barn och fick lära sig historia och samhällskunskap i skolan så var det inte sällan vi ungar blev förskräckta över övergrepp som skett och undrade “varför?”. Läraren fick, och får väl fortfarande antar jag, förklara att folk visste inte bättre. Eftersom det ofta gäller statliga övergrepp av olika dignitet på människor som finns i läroböckerna så har jag idag reviderat den lärdomen – det är nog inte så mycket “folk” som inte vet bättre, utan att myndighetsutövare som inte hänger med. Hela historien om the Pirate Bay är ett bevis för att historien upprepar sig, om och om igen – varför det hände förr och varför det kommer att hända igen.

Siter, som delade samma lokal som the Pirate Bay när de blev föremål för en landsomfattande raid, fick finna sig i bli nedsläckta och beslagtagna. Det som visar på vidden av okunskap från myndighetshåll var all kringutrustning som dessutom plockades med. Det råder till exempel fortfarande viss munter osäkerhet kring varför datorhögtalare blev beslagtagna. För den som inte förstår sambandet, så kan man enklast beskriva det med att det är endast bara datorn som behövs när man beslagtar en site. Datorn sitter inte i högtalare, router, sladdar, skärm eller tangentbord, utan är den där lådan som brusar som alla sladdarna går in i.

Hemsidor som inte hade med the Pirate Bay att göra fick finna sig i att deras datorer plockades in, och därmed deras digitala förutsättning för att kunna driva företag och organisationer. Detta gjorde att ett antal ägare lämnade in krav på skadestånd – och idag offentliggör JK Göran Lambertz att något skadestånd inte kommer att utbetalas. Han baserar bland annat detta beslut på att justitieombudsmannen som granskade raiden tidigare i våras kommit fram till att polisen inte gjort något fel.

Det som stör är att beslutsgrunderna för både JK och JO baseras på renodlad ignorans.

Fortfarande består den största delen debatten kring teknologin som möjliggör fildelning av allegorier och metaforer. Myndighetsutövare förstår inte tekniken, utan att det skrivs om och jämförs haltande med andra saker, och är ett talande exempel för varför man är fel ute från allra första början.

Jag har skrivit om det förut, men är kanske värt att ta upp igen för att beskriva problemet tydligare: Piratbyrån, som är en organisation och diskussionsplats med många tusen medlemmar hade sin server i samma hall som the Pirate Bay. Den blev beslagtagen och har ännu inte återlämnats till sina ägare. Servern (datorn) – som inte innehåller annat än kunskapsmaterial och medlemslistor – beskrevs som “stulen bil som använts vid knarkbrott” för att motivera kvarhållandet av den.

Den jämförelsen fungerar helt enkelt inte i dessa sammanhang. Behöver de behålla en server som tillhör någon som inte är misstänkt för brott – så är det nästan löjligt enkelt att kopiera allt innehåll och båda parter har vad de behöver. Åklagarmyndighet har sin “knarkbil” och Piratbyrån har sin kunskapsbank och kan fortsätta sitt ideologiska arbete – men detta går inte åklagarmyndighet och domstol med på. Denna enda detalj talar volymer om hur illa det är ställt.

Det finns ett gigantiskt kunskapsglapp, och påstår sig justitiekansler, justitieombudsman och åklagare veta bättre än redogjort för här så är det mycket värre krafter i görningen. Det innebär att de medvetet beslagtar opinionsbildande verksamhet och försöker tysta helt lagliga verksamheter.

Historie- och samhällskunskapslektioner framöver kan nog bli en lite mindre skräckinjagande erfarenhet om inkvisition och andra övergrepp blandas upp med historier kring hur egendomligt myndigheter agerade vad gällde en fildelningssite, när det är dags för läraren att pedagogiskt förklara hur övergrepp sker regelmässigt på grund av okunskap.

Läs mer på websnack, yrsel och piratpartiet.

Andra bloggar om: , , , , , ,