Lattjo ledare i svenskan idag – först hittar skribenten på myter och sedan “krossar” han dem. Svensson har gjort ett ganska bra jobb att plocka isär det som sades och nedan följer mina reaktioner på det som skrevs.

Myt 1: Terrorismens huvudorsak är fattigdom och förtryck.

Sedan Bader-Meinhof placerade terrorism på kartan för svenskarna har alltid ideologi och religion klingat starkast som motivering för att begå terrorist-dåd. Jag var inte särskilt gammal när jag blev medveten om att välutbildade människor från välmående samhällsklasser vill tvinga fram förändringar medelst våld. Om det var en myt, så togs den kål på för dekader sedan, skulle jag vilja påstå, inte minst genom att följa IRA:s eskapader genom åren.

Myt 2: Kriget mot terrorismen är verkningslöst.

Att jämföra flygplatspersonal som ställer frågor till passagerare med krigsinsatser är helt uppåt väggarna. Man måste nog ställa sig tvivlande till att skyltar som förbjuder terrorism, och frågor som ställs vid incheckning på något vis påverkar utgången för “kriget mot terrorism”. Snarare fungerar det som marknadsföring. Kanske marknadsföring för att ge sken av att vara i kontroll, eller rent av för att försöka hålla kriget under armarna.

Eftersom vi vet historiskt att någon jävla dåre kommer att tvinga på sina åsikter på resten av världen medelst våld oavsett ideologi eller religiös grund även framöver så finns det väl anledning att fundera över lösningar till det här specifika problemet snarare än att bara kriga, dock? Kanske är det det skribenten baserar sin myt-spaning på.

Myt 3: Islam har inget med terrorismen att göra.

Det här var nog den myt som fick mig att höja på ögonbrynen mest av allt. Om det existerar någon myt över huvud taget så är det väl att Islam borgar för terrorism på längden och tvären. Glöm alla andra politiska och religiösa fraktioner som begått, och begår, terror-brott…

Nog för att terrorism omgärdas av en hel del myter som man bör skingra – men oftast i debatten får jag känslan av att terrorism marknadsförs snarare än analyseras. Man ska enas i skräcken och lita på auktoritativa röster.

Dagens ledare i SvD förordar att man ska vara rädd för terrorister. En uppmaning som känns ganska onödig – vem tusan är inte rädd för terrorister i dagens samhälle? Det går liksom inte att undvika. Som vanligt efterlyser jag riktiga analyser och förslag till lösningar. Ett krig kan inte pågå i all oändlighet, väl, det kan väl inte vara i någons intresse – ens om man sommarjobbar på SvD:s ledarredaktion?

Andra bloggar om: , , , , , ,