Från Ljungsbro kommer hon (även kallat Pickhult i folkmun och hemort för Cloetta), Aftonbladets hundratusende betalande läsare. Journalist till yrket, jag hoppas att den yrkesbenämningen inte är som med det mesta runt om på Aftonbladets site för att ge sig själva lite kredibilitet. Såklart – om hon nu ÄR journalist och tycker att Aftonbladet är Sveriges bästa nättidning så är det inte sådär skitkul – för om journalisterna tycker att den är bra måste man ju oroa sig för att andra tidningar följer efter. Men hon har såklart rätt till sin åsikt.

Låter jag syrlig? Mja – det kan nog stämma. Jag irriterar mig dagligen på att Aftonbladet kommer undan med att kalla sig tidning. Att de fortfarande har något slags makt över opinionen i Sverige utan någon synligt ansvar för hur de utnyttjar den makten. Kanske är jag extra hård mot Aftonbladet för att de ska föreställa att vara ideologiskt till vänster och ändå befinner sig på ohotad förstaplats när det gäller att tjäna pengar på sensationsjournalistik, falsk marknadsföring, lögner och moralistiska brösttoner.

Jag undrar hur det kommer sig att så pass många namnkunniga ändå skriver för dem? Det kan möjligen vara att Aftonbladet är den enda stora “vänster”-tidningen och att det inte finns någon annan plats att skriva på om man vill nå en stor publik. Symptomatiskt är att det som skulle kunna upplevas som kvalitet knappt syns på hemsidan. Snart kommer man som seriös skribent inte synas alls i nätupplagan.

Det som traditionellt haft en placering först i tidningen, knuffas undan på nätet, och ett eget intresse av att hitta det måste till. Aftonbladet zoomar in på ytligheter och trams – och drar in kulor på det. Det är okej att tjäna pengar, men det är inte okej att kalla sättet de gör det på journalistik. Jag reagerar ofta på hur de letat fram länkar till saker som är gratis online, men vill att läsare ska betala för att få tillgång till tipsen, till exempel.

Historiskt har tidningarna varit en källa för upplysning och information. Morgontidningarna med sina djuplodande analyser och kvällstidningarna med en lättsmält version av nyheterna. Den tiden är förbi, och det gör att det är lite mitt fel att jag blir arg. Jag förväntar mig något som övergivits för länge sedan. Det är lättläst minsann, men har sällan eller aldrig med nyheter att göra.

En ny vänsterblaska behövs – vi medborgare behöver variation i nyhetsflödet. Jag vill inte missunna Aftonbladet dess lukrativa val – men jag vill att de ska få slippa bli kallade nyhetstidning och lämna plats för nya förmågor. De tillför inget längre och skymmer bara sikten för oss läsare.

Andra bloggar om: , , , , ,