Jag skulle ha struntat i det – kortsiktigt tänkt, eftersom större delen av kvällen är galet sabbad efter det seminarie jag just bevistat. Mats Johansson (m), Lars Adaktusson, Anna Serner diskuterade ledda av Monique Wadsted. Media var på tapeten och såklart så dök bloggar upp.

Mats Johansson – som är mannen som är skyldig till all denna ilska – sa på allvar att internet behöver begränsas. Det värsta var inte det – i en svepande kommentar jämförde han fildelning och yttrandefrihet och ansåg det som dåligt, och att internetoperatörer måste avkrävas ansvar för vad som sker online. Han tyckte att det fanns behov av en internetombudsman, som underförstått skulle rensa upp och hålla alla amatörer borta. Och han är såklart skitnöjd med att IPRED övertolkats till att inkludera en ny form av poliskår i Sverige.

Att information fanns gratis online upplevde Mats Johansson som DÅLIGT – han skrädde verkligen inte på orden, och när Eva-Lena Jansson (s) ifrågasatte uttalandet svarade han inte ens på det utan svamlade någonting om att tidningar befinner sig i fara eftersom de finns gratis online.

Lars Adaktusson vände sig till riksdagsledamoten Johansson och praktiskt taget bad om hjälp med att begränsa detta fruktansvärda internet, dessutom. Anna Serner kallade bloggar ren skit, och att de flesta platser endast har femton besökare, bestående av familj och vänner.

Att bloggvärlden konkurrerar med nyhetsvärlden framstod som tämligen glasklart med tanke på den totala sågning av internet som skedde av panelen. Ett hot som jag kanske borde se som smickrande – men det gör mig förbannad att människor i maktposition verkligen kan stå och rapa upp sådana galenskaper.

Det är inte utan lite belåtenhet som jag bloggar detta, endast ett tiotal minuter sedan vi lämnade seminariet i förtid. (Vilket över hälften av publiken faktiskt gjorde.) Det är heller inte helt otrevligt att tänka på vad vi i bloggosfären åstadkom denna helg, senast – genom att massivt protestera mot ett rejält rättsövergrepp som gällde The Pirate Bay och förändra den situationen, då tidningarna själva bara rapporterade varianter av ett TT-telegram. Detta faktum tycks antingen ha gått panelen helt förbi – eller också skakat dem såpass att de far ut på det här viset och ropar efter restriktioner.

Mats Johansson (m) må tycka vad han vill – men nu vet hela bloggvärlden om vad han propagerar i maktens korridorer.

Läs också Rickard Falkvinges inlägg.

Andra bloggar om: , , , , ,