Karin Rebas har vid ett flertal tillfällen skrivit insiktsfullt och kunnigt om internet och i dagens DN var det inget undantag. Om man bara ska läsa en artikel idag, så är det hennes inlägg.

Erik Laakso konstaterade dessutom i morse att det finns frågor som förenar över partifärgernas gränser, han diskuterade till exempel att göra gemensam sak med Bloggen Bent som beslutade sig för att JO-anmäla polisen angående behandlingen av The Pirate Bay. Trots, kanske man ska tillägga, de olika politiska läger de representerar.

Det är något som jag tycker är ganska fantastiskt. Att politiska meningsmotståndare kan förenas i kampen. Men som jag fick lära mig i förra veckan i Almedalen på ett seminarium om övervakning och integritetskränkningar, framstod det väldigt tydligt att när man är insatt i dessa frågor, så råder det inget tvivel om att det är dåligt oavsett ideologisk grund. Piratpartiet, som nu funnits i ett och ett halvt år, till exempel, hade inte kunnat existera om det inte var för att människor väljer att lägga undan partifärger och enas i ett motstånd mot övervaknings- och censurivern som råder från alla politiska läger.

Jag kan inte poängtera nog hur viktigt det är för gemene man att sätta sig in i detta. Man får helt enkelt inte slarva bort yttrandefrihet, personlig integritet och demokrati.

Sedan upptäckte jag till min förskräckelse att jag inte någonstans i min blogg länkat till Oscar Swartz viktiga text om censuren av internet. Läs den, länka den vidare – så många som möjligt måste få veta hur godtyckligt internet censureras och vilket pris vi betalar för vårt förtroende för myndigheter som inte förstår vad det är de gör.

Detta är en fråga som bara inte får sopas under mattan. De av oss som är informerade och tar bladet ur munnen har ett stort ansvar. Det är inte utan anledning att stora, omvälvande förändringar i demokratin sker under industrisemestrar och jullov.

Så läs, läs, läs. Läs Syrrans inlägg om det sovande folket. Läs hos Thomas Tvivlaren. Läs hos Blogge. Det är bara ett axplock av allt intelligent som finns att läsa online – men börja någonstans och informera dig. Ta reda på varför det här engagerar över partigränser.

Är du journalist – läs på om grundlagen, gräv lite och ta reda på exakt hur många grundlagsöverträdelser riksdagen gör sig skyldiga till här och nu.

Mediaägare är ointresserade och politiker förstår inte alltid. Ibland måste man helt enkelt vara sin egen dräng.

Andra bloggar om: , , , , , , ,