Gamla nyheter – jag råkade snubbla över en pdf-redovisning från förra året om politik och vetenskap när jag slösurfade. Till min stora förvåning hittade jag denna passus:

Astrologi bedöms av knappt en femtedel av politikerna som mycket eller i högsta grad vetenskapligt, vilket är en lika stor andel som allmänheten. Bara hälften tycker inte alls att astrologi är vetenskapligt.

En femtedel!? Tjugo procent av Sveriges befolkning, inklusive Sveriges riksdag – lägger något slags vetenskaplig nivå på astrologi. Även om jag inte är någon rabiat motståndare och kan tycka att det har underhållningsvärde så skulle jag nog aldrig lägga någon vetenskaplig dimension på astrologi.

Jag har alltid inbillat mig att det, så som det presenteras kommersiellt, har en lite uppiggande effekt. I det stora hela har jag alltid betraktat astrologi som underhållning, helt enkelt. Döm om min förvåning över att det verkligen tas på allvar av en såpass stor grupp människor i samhället.

Som av en händelse satt vi och diskuterade astrologi över några glas öl härom veckan. Det visade sig att en polare som jobbat med ett bokförlag med titlar av typen “Syster Kajsa tar ronden” kunde förtälja att de lärt sig att rikta direktreklam mot mestadels Fiskar, eftersom de statistiskt var mer benägna att köpa romantiska böcker av den sorten. Det var länge sedan, och vi gick inte in på om det var något man fortfarande gjorde eller så. Dessutom fanns det ingen forskning bakom, det vara bara något man tyckte sig upptäcka och exploaterade – och det var definitivt skojigt att prata om.

Det kan nog kanske tyckas att det finns ett samband mellan planetkonstellationer och saker som händer runt omkring – ebb och flod inte minst. Man ser samband som kanske inte är samband på riktigt, men det är lite kittlande kul och man kan garva åt det. Det har tydligen bevisats, dock, att djur bits mer när det är fullmåne… [infoga temat från Twilight Zone]

Astrologi har ett underhållningsvärde helt enkelt, men jag är förvånad över hur många det verkar vara som ger det en professionell status, vetenskaplig till och med. Man säljer tjänster där man ställer horoskop i syfte att planera bästa blandningen av personal. Det finns dessutom siter, upptäckte jag, där man säljer numerologi och grafologi i samma syfte – att se till att man inte anställer fel personer.

De gamla tidernas psykologi, man använde sig av astrologi osv för att folk skulle lära sig något om sig själva, har blivit ett kommersiellt gångbart alternativ idag.

Slutligen – enligt Expressens horoskop för mig var denna vecka inställd på: Nu kan du nog räkna med att bli bjuden på en invigning eller en fest. Det är bra för dig och du kan knyta fina kontakter. Vad gäller arbetet tycker inte stjärnorna att du ska ta något avgörande beslut nu. Avvakta om du kan. Om du gör klädinköp nu blir det bra resultat, både ekonomiskt och ur modesynpunkt. Du kan även ha lyckan med dig om du vill pröva på spel på fotbollstips.

Inte har jag blivit inbjudet till någon fest. Dessutom varken spelar jag, funderar på att byta jobb eller planerar några klädinköp. Vänta förresten… jag har just införskaffat en bunt T-shirts med piratpartiets logga på…. [Twilight Zone]

Andra bloggar om: , , , ,