Det är så här det brukar se ut. En liten kort notis i Aftonbladet, och inget mer. Denna korta notis är förresten nästan mer än vad man ser nu för tiden när det gäller ganska omvälvande förändringar och attacker av den personliga integriteten. Den beskriver hur ett omfattande datasystem håller på att installeras som ska “innehålla uppgifter om alla som någon gång har sökt visum till ett EU-land“.

Det har, vad jag vet, inte debatterats om detta. Det har heller inte informerats om. Vi blir i och för sig upplysta med notisen, i några korta rader, om att det håller på att implementeras, och får inte ens reda på varför, vad det innebär, vilka som har tillgång till uppgifterna eller varför det ens är nödvändigt. Någon diskussion om proportionalitet finns som vanligt inte heller att hitta.

Samtidigt ska Tsunamibanden ligga i träda i 70(!) år. Som Tomas Jonsson konstaterar – alla ska övervakas, utom de offentligt valda representanterna. Även om det någonstans kanske är riktigt att sekretessbelägga allting, så är det för många kontrollerande aspekter av medborgare som sker idag för att det ska kännas okej.

Det var länge sedan det fanns ett öppet debatt- och informationsklimat. Politikers debattklimat påverkas också, som man kan läsa i SvD idag. “Någon” har bett “någon” att ändra en debattartikel angående Borgs uttalanden… Att svenskan lägger upp en rapport om detta är ganska starkt – media är annars noggranna med att inte stöta sig alltför mycket med politikerna.

Den här kontrollerande attityden smyger sig in i snart sagt allt och väldigt få hörs igenom bruset som faktiskt har något viktigt att säga om detta. Om nu denna person har möjlighet att yttra sig, utan att bli nedslagen av vare sig partipiska eller något annat.

Jag kan inte låta bli att undra – har det alltid varit så här? Eller är det den förstärkta medborgarfriheten medelst internet som har gjort att människor i maktställning reagerar med att känna sig hotade och slå ner på sina egna?

Eftersom jag länkar till en artikel på DN – så uppmuntrar jag för övrigt samtliga läsare som klickat in till min blogg därifrån, att ta sig till Isabella Lunds blogg och läsa också.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,