När jag var barn, i nio-tioårsåldern, så var jag på semester med mina föräldrar på västkusten. Vi bodde på en camping och i ett skogsparti en bit därifrån hittade jag och en sommarkamrat en hel papperskasse med porr. Jag minns vår förvåning och hur fränt och läskigt det var på samma gång.

Att det hände har jag avskrivit som en ganska absurd engångsföreteelse, men nu i sommar har jag fått revidera det. Av olika anledningar och i olika sammanhang, har jag träffat människor som berättat historier som gått ut på att de som barn lekt i något skogsparti någonstans, och snubblat över en porrgömma.

Detta föranledde till en snabbgallup hos mina kollegor – och det visade sig att alla har upplevt precis detta, på lite olika sätt. Enligt en av mina kollegor, dessutom, så pratades det om detta på Christer igår på radion. Folk frågade efter eller lämnade tips om bra porrgömmen i skogen.

Jag är tydligen inte den första som undrar över detta. På Flashback, till exempel, finns en tråd tillägnad detta fenomen, liksom på GTAsajtens forum. Siten Kollozeum har till och med en omröstning om fenomenet. Bloggen friendsofmine konstaterar samma sak – ALLA har hittat porr i skogen.

Det jag avfärdat som en lite privat, ganska absurd, engångsföreteelse kanske är något som jag delar med fler människor än något annat.

Det är väl lite tveksamt om det är så där jättevanligt i dagens digitala samhälle – men enligt en trådskapare på C U later så hittade h*n inte mindre än tre porrgömmen i juni förra året, vid promenad med hunden.

En teori är möjligen att ungdomar själva är det som dumpar porr i skogen för att de inte vågar ha det hemma – och det är väl inte helt orimligt. Lite poetisk karma över det hela, många får glädje av bidraget.

En sak är klar – det är helt otroligt att jag lyckats gå igenom större delen av livet utan att inse vilket svenskt kulturfenomen detta verkar vara. Och det gör dessutom att jag känner lite mindre oro för det som det varnas för på svenskans Brännpunkt idag. Pornografi är något som vi uppenbarligen växer upp med, på gott och ont, och svårt att försöka regulera helt plötsligt. Att lägga mytiska skadeverkningar på något som är så familjärt för de flesta, är nog rätt omöjligt.

Finns det andra teorier eller varför inte egna historier om porr i skogen, så berätta gärna, vettja!

Uppdatering: Tydligen var det programmet Sommarkatt – som både igår och idag (fredag) tipsat om platser där porr kan hittas i det fria. En som mailade programmet lämnade detaljerad vägbeskrivning till var man kunde hitta utlagt material med uppmaningen att “lämna tidningen i samma skick som den hittades”. :D

Andra bloggar om: , , , ,