En fundering som jag får från och till väcktes av syrrans sarkastiska inlägg, där hon sparkar en anings(!) på blogge bloggelito (antar jag).

Vad är det egentligen som gör en blogg framgångsrik?

Visserligen kan man mäta trafik, mäta hur många gånger en blogg länkas till osv. och på så sätt avgöra om en blogg är känd, och därmed ur den synvinkeln framgångsrik. Men för mig personligen räcker inte det riktigt.

Ibland fastnar man i en lite mer vardaglig blogg och även om den inte är världsomvälvande eller extrempopulär, så måste man nog anse den som framgångsrik ändå, om man återvänder till den.

Vissa “knep” finns ju , för att få det där första klicket. Något kontroversiellt, något som sticker ut.

Men tricket att behålla läsare är svårare. Dels måste man hålla en konsekvens, dels måste det finnas en genuin ärlighet annars ser man igenom bloggaren snart och avfärdar den. Det finns egentligen inga facit för hur man lyckas, som jag kan se och man behöver inte vara exibitionist för att tycka att det är roligt att skriva en blogg.

För mig är ett mått på framgång kommentarer till blogginläggen. På en (för mig) framgångsrik blogg är det nästan lika roligt att läsa igenom kommentarerna som det är själva inlägget. Det diskvalificerar till exempel en del extremt populära bloggar. Framgången må vara i klick, men kanske inte i kvalitet, och det syns på kommentarerna som oftast är innehållslösa och inte sällan onödigt uppmärksamhetskrävande i sin natur.

Bloggar har genom åren varit en källa till information för mig. En tidningsartikel genererar kommentarer från bloggar som tillför nyanser och information, som i sin tur genererar nyanser och information. Ett vidareutvecklande i diskussioner och debatter som jag inte ens visste att jag saknade tidigare. Att bloggar generellt länkar till vidareutveckling och upplysning om det de skriver om är oslagbart, inte minst genom att länka till varandra.

Mina “stammisar” här på bloggen är kanske omedvetna om det, men jag blir vansinnigt glad varje gång någon kommenterar genomtänkt. Varje gång det händer så känner jag ett visst mått av framgång som inte kan mätas i klick. Jag har skrivit inlägg som genererat tiotusentals klick (mätt med en rudimentär statistikräknare, och mycket för min blogg), men favoritinläggen blir ändå de som skapat dialog och därmed gett inlägget ett värde som överstiger statistiken. Ville jag bara ha klick skulle jag bara skriva om porr…

Vi är alla olika och har subjektiva bedömningsgrunder. Värdet av en blogg blir flytande och mäts av “ögat” på den som läser.

Att en blogg skriver om en annan är egentligen ett värdemått, och även om syrran är förbaskad och skriver av sig (ganska roligt) så är det ett mått av cred för både henne och blogge. De läser varandra och reagerar. Det är en offentlig direktkontakt som inte lämnar någon utanför. Och kommentarerna är varken ihåliga eller hjärndöda, på någons av deras bloggar – ett gott betyg (om än man på vilken plats som helst kan hitta OT-inlägg).

Kort sagt, två verkligt framgångsrika bloggar i mina ögon. Hur mäter du framgång?

Andra bloggar om: , , , , ,