I sommar har en hel drös med tv-program releasats på fildelningsnätverk, långt före deras premiärer. Tv-serier som inte är tänkta att visas förrän till höstsäsongen, har kommit ut som så kallade “pre-air” – dvs. förhandstitt. Det visar sig att många av de här releaserna är faktiskt releaser som tv-bolagen gör på egna initiativ.

torrentfreak kan man läsa om tv-bolagsdirektören som bad grannens unge att lägga upp en sprillans ny tv-show, Pushing Daisies, på något fildelningsnätverk. Detta gjorde grannbarnet gärna, och båda blev vinnare – killen fick högre ratio* på siten, och Warners lyckades väcka intresse för en relativt smal show.

Ett av mina favoritprogram, Weeds, har “läckt” flera avsnitt för att folk ska kunna få en förhandstitt på tredje säsongen (som jag kan berätta ser mycket lovande ut ;-)). Jenji Kohan, skapare av showen säger att hon är glad att showen når så många. Den är inte underhållning á la mainstream, och inte ett program som hon tror sig kunna blir rik av – så för att få maximal exponering är fildelningsnätverken ett stort stöd.

Något som jag lagt märke till är att kvalitetsversioner av så kallade independent-filmer dessutom ofta hamnar i fildelningsnätverk. De är såpass okända att de inte ens fått en blurb på IMDb – men efter att ha funnits i nätverken ett tag finns chansen till uppmärksamhet som annars går förlorad. Skulle tro att många frustrerade filmmakare själva lägger ut filmerna i förhoppning om att bli sedda.

Ett exempel på detta är filmen Cube från 1997. Lågbudget och helt okänd – slog den igenom via mun-mot-mun-metoden fildelning, och kunde stoltsera med en oväntat hög försäljning av DVD-n och en uppföljare så småningom. Fortfarande “upptäcker” folk denna doldis, tack vare fildelning.

Det är såklart skitsvårt för oss “vanliga” fildelare att veta om något är releasat med bolag/producenters goda vilja. Det är riktigt tråkigt att det fortfarande anses vara olagligt med ideell fildelning, att bolagen utnyttjar piratrörelsen med ena handen sen bekämpar densamma med den andra.

Men jag hoppas att det ändrar sig snart nog.

*ratio = på vissa fildelningssiter (mer privata) har man en matematisk betygsats för hur pass duktig man är på att ge tillbaka av det man laddat ner, räknat i kilobyte av filen. Att ladda ner 300 megabyte, och att ladda upp 300 megabyte, innebär en ratio på 1.0. Ju högre ratio man har, desto bättre.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,