Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka, om de två moderata kommunalpolitikerna i Sundbyberg som bytte “sida” och gick med i socialdemokraterna istället, för att de anser att moderaterna inte skött sitt uppdrag. Min första reaktion var ärligt att börja skratta lite – ett slags underhållning på såpanivå. Men visst är det allvarligt.

I en intervju i SvD säger de att Sundbyberg behöver en “bred lösning” och i sin egen debattartikel på brännpunkt i samma tidning får man dessutom intryck av att allt inte gått sådär jätteschysst till från moderat ledningshåll.

Man måste kunna lita på sina folkvalda och händelser som dessa gör att medborgare blir mer och mer trötta. Att inte kunna skärpa till demokratisk ordning och ledningsfrågor visar på en svaghet som inte nödvändigtvis löses genom att skänka bort makten. Risken att två politikers överilade beteende kommer att internt skyla över eventuellt allvarliga problem inom moderaterna, är helt klart överhängande.

Det som sticker ut för mig personligen, är att medborgarna i kommunen inte verkar ha blivit informerade eller involverade i denna process över huvud taget. Ingen offentlig debatt, inga offentliga avståndstaganden från intern politik för att skaka om och försöka påpeka att saker och ting håller på att gå åt pepparn.

Kanske är det så illa ställt inom partierna i Sverige att man måste göra odemokratiska saker för att kunna bryta dåligt beteende. Tanken svindlar.

Hur man än ser det så är det svårt att se hur detta respekterar invånarna i Sundbyberg. Mikael Spira och Arne Wijkman har nog kommunens bästa för ögonen, men ganska rejäla skutt över demokratiska processer signalerar nog fel saker.

Jag har svårt att tänka mig att majoriteten av invånarna i Sumpan vill ha en ledning där beslut tas i odemokratisk regi, om de båda herrarnas redovisning stämmer – men det verkar lite konstigt att ett likaledes odemokratiskt agerande skulle vara lösningen.

Det är väl kanske “bra” på sätt och vis, att de inte väljer att vara politiska vildar utan går med i ett parti så att det syns vilken slags politik som ska föras. Tydligen har det inte varit helt enkelt att som Sumpan-bo veta politikerna hållt på med, vad det verkar. Och det är ju fint att de blir tillsagda vad det är som gäller nu…

Det ska bli intressant att höra vad folket i Sundbyberg själva tycker. Lite synd att ingen frågade tidigare (om man nu bortser från det faktum att de genom val sagt sitt…). Denna “vem ska man tro på”-historia lär inte göra folk särskilt harmoniskt inställda till kommunen.

Jag förespråkar inte att man ska behålla något katastrofalt dåligt, för att man som medborgare röstat på något som verkat bra och blivit lurad. Men nog måste vilket parti som helst kunna lösa interna demokratiska problem – det är deras skyldighet, som jag ser det. Och invånare ska definitivt ha insyn i en sådan process, det är nästan konstigt att man ska behöva säga det.

Uppdatering: En reaktion från en företagare i Sundbyberg har fått plats på svenskans brännpunkt, med uppmaning om att maila och kräva politikernas avgång. Fortfarande lyser dock reaktioner från yrkespolitiskt håll, kanske framför allt viktigt att få redan på hur moderaterna tänker behandla detta, med sin frånvaro.

Andra bloggar om: , , , , ,

Eftersom jag länkar till en artikel på DN – så uppmuntrar jag för övrigt samtliga läsare som klickat in till min blogg därifrån, att ta sig till Isabella Lunds blogg och läsa också.