Blogge skrev lite om att han misstas för endera vänster eller höger, beroende på vem som “tycker” angående hans blogg. Någon i kommentarerna länkade till The Political Compass och han publicerar sitt resultat tillsammans med ett par roliga bloggextrakt, där hans politiska tillhörighet diskuteras.

Det där med att andra människor analyserar ens politiska tillhörighet är vardagsmat för de flesta engagerade piratpartister. I forumet dyker det emellanåt upp diskussioner om hur partiet borde etiketteras, och eftersom det numer sällan är så att ideologiska beskrivningar är annat än skällsord, kan det vara en tröttsam diskussion.

Lagmentalitet, röda skynken eller blå dunster, tenderar att slå ut individuell analys.

Då jag i tidig ålder fick lära mig att “hata” högerpolitik, tog det ett tag för mig att inse att inget parti äger min fullständiga lojalitet. Det finns russin i alla läger, men politiskt klimat har aldrig gjort det lätt att inse det. Somliga inser det genast, några av oss lär oss det den hårda vägen genom att inse att inget parti representerar en själv fullständigt – och en del lär sig det aldrig.

Introduktionen av den vertikala linjen (illustrationen nedan), som löper från fascism i toppen till anarki i botten – är inte ny. Men få känner till den dimensionen. I princip kan två personer stå precis lika nära varandra till vänster eller höger fördelningspolitiskt, men vara ordentligt separerade när det gäller sociala värden och rättigheter för individen. Två personer som delar plats på den traditionella höger-vänsterskalan kan alltså befinna sig lika långt från varandra, som om de stod på varsin ytterlighet av det röda och det blå, fast på den vertikala skalan.

Jag gjorde om testet idag – gjorde det för några år sedan. Hade för mig att jag stod lite mer till vänster första gången jag tog det, men kanske har åldern gjort mig lite mer konservativ.


Den lilla gröna pluppen nere i vänstra hörnet är var jag placerar mig efter att ha tagit testet. Jag har alltså väldigt lite gemensamt med den vars plupp hamnar i den övre vänstra rutan fast på likartat värde till vänster.

Oavsett om vi skulle kunna komma överens om fördelningspolitisk ideologi, så är inte jag redo att ge upp integritet och individuell frihet för att åstadkomma det. Det är stora skillnader mellan dessa två synsätt.

Skillnader som gör att när folk spottar ur sig fördomar som baseras på “höger” eller “vänster” så låter dessa människor som idioter.

I det antika Aten kallades den som inte ville/kunde delta i det politiska livet för idiot.

Ta testet vettja! Posta gärna resultatet och berätta om det var som du trodde eller om det lyckades förvåna dig, som det gjorde för ett par vänner till mig.

Uppdatering: Bloggen Cynism har gjort testet också och kommenterar kring det.

Andra bloggar om: , , , , , ,