Ni har väl inte missat att Jonsson & Jonsson har stämt Röda Korset för varumärkesintrång? För hundra år sedan fick tydligen hjälporganisationen lov att använda det röda korset som symbol, och när de nu använder den i produkter (plåster osv) som säljs för att dra in pengar till behövande, anser J&J det som kommersiellt och därmed ett brott.

De flesta av oss har nog köpt produkter där organisationen som står bakom stoltserar med sin logotyp för att man ska veta vem det är som är avsändare och var pengarna går. Ett vanligt förfarande av hjälporganisationer, som tydligen inte Röda Korset ska få ägna sig åt, enligt medicinteknikjätten. (Jonas Morian kommenterar detta bra.)

Röda korset kallar stämningen “obscen”.

Ett lika obscent rättsfall, är Linköpingsbon som står anklagad för ideell fildelning. Antipiratbyrån har lyckats identifiera någon som har många filer, som hoppas på fängelsestraff så att de kan plocka ut IP-adresser (som är bedömt ha lika värde som personnummer och inte får identifieras såvida inte brott misstänks ha begåtts som leder till straff över två års fängelse).

Eftersom det tills för ett par år sedan var tillåtet att ladda ner filer, skriver Linköpingsbon själv att antalet filer som plastas överallt i media inte stämmer. Om man tekniskt har kunskapen att kunna avgöra vilka filer som faktiskt faller under den nya lagen återstår att se.

Alla dessa okynnesanmälningar, tvångsåtgärder och utnyttjande av politiker och resurser som stora konglomerat hänfaller sig åt i syfte att kontrollera marknad och människor, måste upphöra.

Nu äntligen hörs en initierad röst från polititiskt håll – Karl Sigfrid (m) har gått till den svenska historien med att vara den första politiker som kunnigt skrivit om problematiken med upphovsrätt. Felciterad rubrik till trots – han skriver faktiskt inte att all upphovsrätt ska skrotas utan fokuserar på ideell fildelning, som han förklarade i en radiointervju.

Han har dessutom påpekat att Beatrice Ask förslag av svensk implementering av IPRED, inte kommer från EU utan är departementets alldeles egna påhitt, som med största sannolikhet uppkommit efter påtryckningar från intresseorganisationer som Antipiratbyrån och IFPI.

Förhoppningen står nu till att inte partier från de röda blocken tar en moderats inlägg i debatten som signal till att man på default måste välja att ställa sig på motstående sida. Detta är en fråga som alla, oavsett ideologisk bakgrund, kan ställa sig bakom. Det har piratpartiet bevisat med all önskvärd tydlighet, där människor från alla möjliga ideologiska håll har kunnat samlas för att gemensamt bekämpa det som pågår i samhället just nu.

Om Karl Sigfrid – och andra politiker som är insatta – är intresserade av att driva denna fråga, och följdfrågorna kring patent och den hotade integriteten, utan att få någon respons från moderpartierna, är han och alla säkert väldigt välkomna till piratpartiet.

Det handlar inte om höger eller vänster – det handlar om att några få vill kunna kontrollera väldigt många. Att kunna kontrollera marknaden, vilka som tjänar pengar och kanske framför allt – HUR man ska tjäna pengar. Att via svenska rättssystem försöka kontrollera marknaden borde vara lika inaktuellt nu som det var när det begav sig för Teko-industrierna.

Uppdatering: Missa för allt i världen inte DNs ledare om censuren på internet – som listar upp flera skrämmande exempel på ogenerad verksamhet som går ut på att kontrollera. Människors åsikter, inte minst.

Självklart måste illegal verksamhet på internet bekämpas, men det måste ske enligt de lagar och regler som gäller i det övriga samhället.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Eftersom jag länkar till en artikel på DN – så uppmuntrar jag för övrigt samtliga läsare som klickat in till min blogg därifrån, att ta sig till Isabella Lunds blogg och läsa också.