En kampanj pågår – där man uppmuntrar att blockera användare som kör med firefox när de surfar. Detta för att det inbyggda tilläggsverktyget “Adblock plus” tydligen fungerar för bra. Eftersom jag använder mozilla firefox kunde jag själv inte gå in på siten och läsa vad som stod, utan tog p2pnet till hjälp, min översättning nedan:

Mozilla och dess kommersiella del, The Mozilla Corporation, har tillåtit och uppmuntrat användning av Ad Block Plus, en plugin som blockerar annonser på webbsidor och också förhindrar siteägare att blockera människor som använder det. Mjukvara som blockerar all annonsering är ett brott mot siteägares och utvecklares rättigheter. Ett stort antal hemsidor existerar för att tillhandahålla kvalitativt innehåll mot att de visar annonser. Att tillgodogöra sig innehållet men blockera annonser är därför inte mindre än stöld. Miljoner av hårt arbetande människor blir rånade på sin tid och ansträngning av denna typ av mjukvara. Många siteägare installerar därför program för att förhindra människor som använder popup-stoppare att få tillgång till hemsidan. Det är siteägarens rätt att insistera när man använder deras site måste man också se annonserna.

Medans generell annonsblockering måste anses vara stöld, är dock det verkliga problemet Ad Block Plus ovilja att tillåta enstaka siteägares frihet att blockera användare som har detta plugin installerat. Därför blir blockering av Firefox det enda alternativet. Demografiska undersökningar har visat att Firefox-användare är en relativt liten procentuell andel av internet, och är dessutom mindre benägna att spendera pengar online. Därför har blockering av Firefox visat sig innebära minimala ekonomiska avbräck, medans att bryta resursstölderna inneburit en oerhörd ekonomiskt framgång för ärliga, hårt arbetande websiteägare och utvecklare.

Så för att sammanfatta – eftersom de inte kan komma runt Ad Block Plus, så blockerar de firefox istället.

Känns tongångarna igen? Dessutom måste man fråga sig – om det är så få firefoxanvändare som använder och framför allt shoppar loss online, varför i jösse namn blockera mjukvaran?

Använder du inte firefox redan, förresten, så kan jag rekommendera att du byter till den. Förutom den utmärkta reklamen ovan till varför den är så bra (den blockerar annons-spam så det stänker om det) så har läsaren många bra egenskaper som man snart inte kan leva utan.

Uppdatering: Bloggen Högerkonspiration lämnar lite tips på hur man kan kringgå blockeringen, liksom Mattias gör i kommentarerna nedan.

Andra bloggar om: , , , ,