Detta faller under kategori “skulle aldrig ha trott att jag skulle ta vare sig Aftonbladet eller Schulmans i försvar” – men så jävla farliga (Anna Larsson skriver i SvD) är väl inte Schulmanklanen?

Stureplansfenomenet med tillhörande problem är nog viktigt att belysa – men att göra Schulman ansvarig är att gå alldeles för långt. Schulmanbloggarna är smaklösa emellanåt, för en del plågsamt ytliga för det mesta och framför allt väldigt enkla att låta bli att läsa om man inte gillar stuket.

Vanvördighet, som dispenseras i lättlästa doser, är inte samhällsfarliga. Lagar som tillåter en konstaterad våldtäkt att gå utan fälld förövare är det dock.

Att fokusera på Stureplanskulturen när lagar tillåter en trettonåring att bli våldtagen för att det inte är klarlagt om hon sagt nej ordentligt p.g.a. fylla, på vilken plats som helst i detta land – tycker jag är mer oansvarigt än att Alex på skämt lottar ut sin frus orala kvaliteter.

Det blir inte mindre pinsamt, när inlägget i debatten som Anna Larsson bidrar med använder sig av ett citat från DN som är konstaterat felaktigt.

Allt detta fokus på Schulmans får mig att börja undra om de inte kan upplevas vara “underdogs” och därmed är halva deras framgång klar. Inte minst lär Anders Gerdin plocka fram “staken” för att försvara den person som är överlägset lättast att slå ner på i Aftonbladet-koncernen.

Plumpa skämt om sex är inte samma sak som att smitta alla med våldtäktssjuka. För även om jag personligen tycker att det var av usel kvalitet kan jag inte läsa det som något annat än ett enda stort skämt.

Schulmans är varken så viktiga eller så duktiga att de hotar rättssäkerheten för tjejer som blivit våldtagna. Att göra den kopplingen är att bidra till att inget ordentligt blir sagt eller gjort i debatten om hur vi ska ändra lagarna så att bevisade förövare verkligen blir straffade.

Uppdatering: Alex Schulman fick plats i dagens cyberupplaga av svenskan också, med lite svar på tal till Anna Larsson. “”Jag förlöjligar machomentaliteten varje dag”.

Andra bloggar om: , , , , , , ,