Samtidigt som det pågår stora diskussioner om yttrandefrihet och rätten att skriva om det man vill angående Vilks rondellhund och grön-gul flaggbränning, så tar märkligt nog både de styrande över regeringskansliet och (vad man får anta är) fundamentalistiska hackare till samma metoder för att tysta något, som de anser “olämpligt”.

Expressen skriver om att svenska siter blivit hackade i protest mot publicering av Lars Vilks rondellhund, samtidigt som protesterna väller in från den muslimska världen över publiceringen. Och DN skriver som bekant om censuren på regeringskansliet för de anställda. Göran Hägglund motiverar med en “etisk aspekt”, samtidigt som man kan läsa att riksdagsmän som Johan Linander (c) skulle handikappas svårt i sitt arbete om dylikt filter fanns på datorerna i riksdagen.

Debatten tar sig oroande uttryck, minst sagt, och inte lever vi som vi lär.

Efter den initiala, svavelosande ilskan – börjar frågorna hopa sig. Regeringskansliet har lagt ett filter av obekant sort och omfattning på kansliets samtliga 6000 anställdas datorer. Tanken är att förhindra barnporrsurfning, våldssidor och “annat olämpligt” enligt Göran Hägglund.

Socialminister Göran Hägglund, förresten, är det han som tagit beslutet som censur på regeringskansliet? På vilket sätt togs beslutet? Var finns tillgång till debatten som föranledde detta beslut? Hur har beslutet implementerats?

De som hackar siter med svensk avsändare verkar agera lite hur som haver – “det är svenskt – det sänker vi” – och läskigt nog känns beslutet om censur i regeringskansliet vara ungefär lika underbyggt och odemokratiskt i dagsläget.

Frågan är om man bäst försvarar svensk yttrandefrihet genom att censurera våra lagstiftares datorer?

* * *

Uppdatering: Piratpartiet kräver Hägglunds avgång.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , ,