Alla är nog överens om att våldtäkt är straffbart. Men VAD som är våldtäkt råder det förvirring kring – till och med i den svenska lagstiftningen. Madeleine Leijonhufvud skriver om krav på samtycke framför samlag i svenskan.

Även om hon inte förspråkar skriftliga sexkontrakt är det lite det man associerar till. Sexliv har sett lite olika ut genom tidsåldrarna – inte minst har den kristna brännmärkningen satt sina spår. Det är lite lattjo (på ett sorgligt vis) att vi i ett supermodernt samhälle i informationens tidsålder inte lyckats förhålla oss avslappnat och låta bli att stigmatisera sex. Eller till och med blanda ihop sex och våldtäkt.

Näraliggande ämnet ovan är historien om hur katolska kyrkan i San Diego gått med på att betala ut skadestånd till människor som utsatts av övergrepp från präster.

En lite förvånande artikel hittade jag i DN – en lista med gratisprogram för datorer. Tidningen har aldrig känts särskilt teknikvänligt (inte teknikfientlig heller, bara lite “ovetande”, sådär som en vanlig farmor är, typ) så det var en glad överraskning och lite av en milstolpe som passerades. Det är de vanliga programmen som räknas upp, men jag hade nog föredragit ett tydligare val av Open Office om jag ska anmärka på något i artikeln.

Madeleines föräldrar reser hem, skriver man i SvD och DN. Det har varit en långdragen och sorglig historia och nu verkar det som om vi aldrig kommer att få veta vad som hände henne. Christer Pettersson och OJ Simpson har fått sällskap av en liten fyraårig tjejs föräldrar på den måten att vi andra som engagerat oss i historien måste “välja sida” snarare än att få veta säkert en gång för alla. Ett beklämmande tidsdokument.

En ny mjukvara ska underlätta att avgöra vad som är sant eller falskt på wikipedia. Det låter lite magiskt, att ett program ska kunna avgöra om något är tvivelaktigt genom att markera texten i orange. Men tydligen är det anseendet på den användare som lagt till materialet som är avgörande för om texten är trolig eller inte.

Liknar inte det här något av ett aprilskämt? Man kan fördubbla sin trådlösa räckvidd, med hjälp av… folie!

På bloggen Stationsvakt kan man vara med och avgöra vilken typ av censurerade ansikten på bild som funkar bäst. Ta tillfället i akt och välj din favorit!

En av de trevligaste bloggarna på nätet är Dagens Agnes:

Dagens Agnes är en barnblogg med sjuåriga Agnes som gillar prinsessor, lek och upptäcksfärder. De som skriver är hennes föräldrar.

Nu är en bok på gång med hennes odödliga citat – det ser vi fram emot!

-> MISSA INTE: Antipirat-reklamen från tv-serien The IT-crowd.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,