Dagens citat, statsminister Reinfeldt till arbetarna i Kockums:

SvD: “Det inte är statens uppgift att med industristöd hålla igång jobben om de inte behövs.”

DN: “Staten ska inte vara en livslång garant för jobben.

Det är inte utan viss bitterhet jag konstaterar att detta tydligen inte gäller alla industrier. Vi som motsätter oss nöjesindustrins grepp över lagstiftarna har sagt samma sak – och inte minst ger vi tips och råd om att ställa om sig, och ändra affärsmodellen. Sådär som Reinfeldt gör till arbetarna på varvet:

SvD: “Rådet till Kockums är att ställa om produktionen[…]

Dubbelmoral gör inte stora, svåra händelser enklare att förstå.

Det kan mycket väl vara så att en svensk försvarsindustri inte behövs eller bär sig, jag är inte tillräckligt insatt. Men jag vet att det inte finns någon principiell anledning att motivera att hålla en döende industri under armarna utan alla affärsmetoder måste utvecklas, förändras och blicka framåt. Det är sant för vilken industri som helst.

Därför är det obehagligt att veta att denna visdom finns, men inte tillämpas i principiell konsekvens utan till synes godtyckligt.

* * *

Andra bloggar om: , , , ,