Vi påverkas av hur andra skriver hela tiden, nya ord uppfinns nästan dagligen. Svensk grammatik förändras i och med modern teknik, på lite olika sätt. Ibland eftersom programvaran vi använder inte är svensk, ibland för att tangentbordet inte är korrekt inställt. Och inte sällan för att vi är lata och lite lagom okunniga.

När jag ser annonser på stan som har engelska citattecken, blir jag nästan förbannad. Man har blivit så blind för det, att det inte upptäcks innan saker går till tryck. Ett av mina projekt är att försöka klura ut hur jag kan ändra denna automatiska inställning i mjukvaran jag använder till bloggen, för att inte fortsätta medverka till detta utbredda skrivfel. (På engelska vänds ena “citattecknet” upp och ner, men det gör det inte i svensk text.)

Vi har alla våra käpphästar av vad vi anser är värt att vårda och bevara – även om Fredrik Lindström som lingvist försöker lära oss tålamod. Min är exempelvis tankstreck och divis, korrekt användning av korta och långa streck, förutom att jag envisas med “de” och “dem” trots att akademien godkänt “dom”.

Trots att jag inte på något vis skriver felfritt så är just de där bitarna av någon anledning skitviktiga. Men såklart – vissa standardsnitt för internet (eller alla?) verkar inte ens HA ett tankstreck…

Jag har alltid vetat var tankstrecket sitter på mac-tangenterna – (alt + divis). Men för mitt liv inte kunnat hitta det på pc-n. Polare har kommit dragandes med teckenkodning, typ #6wsiud% eller nåt liknande, som måste skrivas in för att bilda ett tankstreck. Det känns helt onaturligt. Jag vill bara kunna skriva lika ohämmat på pc-n som på macken, precis sådär enkelt som att skriva stor bokstav, ni vet.

För den som undrar; tankstreck långt streck, divis kort. Det känns alltid fel att se de där kortisarna, som jag tvingas till att använda eftersom jag är en idiot och inte kan hitta rätt på tangentbordet.

Nu har jag äntligen fått reda på var det finns på pc-tangenterna – genom att hålla ner ctrl-knappen och sedan trycka på minustecknet på det numeriska tangentbordet (hoppas jag, har inte hunnit prova ännu). Inte undra på att ingen använder sig av korrekt streck. Det är en helt idiotisk placering, så långt ifrån naturlig fingersättning som bara går.

Nu återstår det att se var bullets finns. Nä, inte html-lista utan • som tecken (alt + q på macintosh), helt enkelt. Säkert en helkorkad placering det också som leder till nya skriftliga krumsprång för att komma runt problemet.

Fast det är väl det som är utveckling, helt enkelt.

* * *

Andra bloggar om: , , ,