Enligt en undersökning Synovate Temo gjort har läsare större förtroende för nätet än för gammeldags media. Det står att läsa om på DN Ekonomi idag. Två saker sticker ut — dels att nätet presenteras som en enhet, dels att gammelmedia på något vis underförstått konkurrerar med nätet.

Inte tusan tror jag på allt som står online — oavsett om det är DN, Aftonbladet eller en blogg. Förtroendet ligger inte i mediet, utan i slutsatserna jag kan dra av alla olika källor jag har tillgång till för att bilda mig en uppfattning.

Möjligen kan man kalla nätet mer förtroendeingivande då, än gammelmedia just på grund av den stora variationen av informationskällor online, men det känns lite långsökt. En gång i tiden läste jag för övrigt flera olika tidningar av samma anledning som jag idag drar igång google.

Hittar man något man blir nyfiken på är det enklare att hitta nyanser och mer information online än tryckt och rörligt media någonsin haft utrymme för. Ibland är det nästan svårt att välja, och nog vänder jag mig ofta till etablerade nyhetskanaler för att få hjälp med att sålla.

Nätet innefattar de facto gammelmedia också, så jag blir lite fundersam om anledningen till undersökningen är att mäta ett motsatsförhållande, eller om det är tidningarnas kredibilitet över huvud taget som är på tapeten. Artikeln är för bristfällig för att ge besked om exakt varför och hur undersökningen gjorts.

Det ligger nära till hands att tro att undersökningen är “fel” gjord, att förståelsen för det där “nätet” kanske inte är sådär jättehög.

* * *

Andra bloggar om: , , , , ,