Något som oroar mig något alldeles förskräckligt är det kontrollerande samhälle som håller på att växa fram.

En bild av diktatur som sålts med frenesi på sistone, är den socialistiska. För mig är det snarare likhetstecken mellan en kontrollerande stat och diktatur än det är mellan socialism och diktatur. Av någon anledning är det viktigt att sälja diktatur såsom varandes samma sak som socialism.

Vi har ju som bekant inte ett totalitärt styre i Sverige, men vi håller på som bäst att lägga grunden för det. Trots att vi inte har en socialistisk regering. Ibland undrar jag om det är en falsk säkerhet som folk är invaggade i — eftersom det inte är socialistiskt, vad spelar det då för roll om vi har en kontrollerande regering?

Historien är full av totalitära diktatorer, som sagt sig tillhöra både vänster och höger på den politiska skalan. Det måste börja synas mer i debatten.

Där socialdemokraterna ofta tog sig en överförmyndarroll, har högerregeringen tagit beslut utan information eller debatt. Att smyga igenom stora förändringar utan att bry sig om vad populationen anser är faktiskt inte särskilt olik den kontrollerande aspekt man beskyller sina motståndare för. Båda hållen signalerar att de vet bättre än de de är tillsatta att representera eller rent av struntar i medborgarna och agerar i eget intresse.

Jonas Morian skrev nyligen att “socialdemokraterna stoppat FRA-förslaget” — men faktum är att det är sossarnas intention att driva igenom det, bara de får igenom några ändringar i skrivelsen. Själva principen att inte slentrianmässigt övervaka svenska medborgare, finns inte representerat i riksdagen på något seriöst vis. Övervakas ska vi — på antingen alliansens eller socialdemokraternas villkor.

Övervakning och inskränkningar i integriteten är inte bättre beroende på vem som håller i tyglarna.

Det är en viktig principiell diskussion som försvinner — i och med att de som har kontrollen över riksdagen, trots en PR-mässig “streta åt olika håll”-attityd, egentligen drar oss in i samma slags principiella urvattning av demokratin.

Ett måste att läsa denna vecka är: Blogge Bloggelitos “De små stegens tyranni” och Johan Hakelius krönika på Aftonbladet, “Tekniken är sig lik”.

Det skadar inte heller att läsa Kulturbloggen — “När politiker går över gränsen och blir demokratins dödgrävare” samt Oscar Swarz “Om bombrecept och Bodström på Årets Fest”.

Sen vill jag påminna alla att de anställda på regeringskansliet fortfarande inte kan tillgodogöra sig information fritt från internet i sitt arbete. Den frågan får inte blåsa över — det går inte an att våra lagstiftare är toppstyrda av maktfullkomliga puritaner.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , ,