Företaget Media Defender har länge varit nöjesindustrins (MPAA, RIA) verktyg för att bekämpa fildelning. Genom att sätta upp falska fildelningssiter — så kallade “sting operations” — hoppas de störa distributionen online och fånga sig en och annan pirat. Nu har Media Defender, tack vare en slarvig anställd, fått sin interna mailkorrespondens för de senaste nio månaderna publicerad online. Detta proklameras vara en delseger för pirater i det pågående slaget om kontrollen över internet.

Prince har beslutat att partaja som om det är 1999 — och har dragit igång rättsliga processer mot Youtube och The Pirate Bay. Artisten som själv gjorde industrin förbannad för ett tag sedan genom att ge bort sitt verk i samband med en konsert och dessutom visat prov på återhållsamhet tidigare i karriären när det gällt kontrollerande reflexer, överraskar alla med detta, och sörjs inte minst av undertecknad.

Samtidigt som man kan läsa i DN om krav om förbud mot reklam riktad mot barn på internet, kan man läsa på CNet att det kanske är förbjudet att privat blockera annonser online via sin webbläsare. Något om upphovsrätten för annonsmakaren, anmärkningsvärt nog, och artikelns heta tips är att nästa stora rättsliga bråk kommer att gälla om huruvida vi som surfar har rätt att blockera annonser.

I Danmark har nu datalagringsdirektivet implementerats, och alla danska medborgares rörelser registreras och sparas. Bara om utifall att. En sorglig dag, eftersom det är tänkt att vi alla ska underkastas dylikt så småningom.

Jag känner dessutom att jag måste be om ursäkt till alla danskar å Sveriges vägnar, eftersom datalagringsdirektivet kom till på Thomas Bodström et als initiativ — även om det talas tyst om det. Medans vi rustar för strid när det gäller Vilks och motståndare “långt borta” — har de som planerar ett slutet samhälle här hemma fria händer.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,