“Jag må hata dina åsikter, men jag är redo att dö för din rätt att uttrycka dem.” De flesta känner igen det citatet, och några av oss lever till och med efter det.

Det råder inga tvivel om att jag ställer mig bakom Vilks rätt att genom sin konst få provocera. Men det gör faktiskt också att jag förstår en människa som ställer sig på andra sidan. De som vill protestera mot Vilks rondellhundar har en självklar rätt att få göra det.

Personligen är jag gift med yttrandefrihet, på nöd och lust. Ibland är det inte kul att heliga kor besudlas, men jag accepterar det eftersom det ger mig frihet att få tycka och säga det jag vill och behöver.

Min manschett började darra när jag fick ett mail där jag uppmanades att skriva på och sprida länken till en namnlista. Texten på namninsamlingen var någon principiell millimeter ifrån att vi på något vis ska ge frikort till den svenska regeringen att döda människor för vår svenska yttrandefrihet.

För mig har hela den här affären utvecklats till ett tillfälle för de som har ett uppdämt behov av att få “knacka” muslimer. Tyvärr. Jag skulle gärna sälla mig till de protesterande på barrikaderna — men det känns som om mitt medgivande till något långt värre krävs för besväret. Ett slags medgivande till krig.

Det här är jättesvårt. Jag vet inte vad jag ska göra.

Vilks gjorde detta för att provocera — och det har han all rätt till och det skriver jag under på. Men att andra som provocerar ska på något vis bekämpas — det är inte okej. Som jag upplever situationen, så bryter jag mot mina principer hur jag än bär mig åt.

Hela situationen eskalerar till något som ingen borde kunna stå för, om man respekterar varandras rätt att existera. Om det var så enkelt att endast välja princip, så är det tveklöst Vilks som vinner. Men å andra sidan så exploateras denna vinst redan nu av mycket mörkare krafter.

Detta var ett ruskigt svårt inlägg att göra — risken är ju uppenbar att man väljer att misstolka det jag säger som att det är okej att mordhota någon. Men vad jag försöker beskriva är att det känns som om jag måste välja mellan vem eller vilka det är som har “moralisk rätt” att mordhota.

SvD 1 2 3 | DN 1 2 3 4 | Dagen

* * *

Andra bloggar om: , , , ,