Hittade på slashdot (via piratliv) videor från ett seminarium där John Kerry fick frågor ställda till sig. Studenten som frågade var initierad, och hade en stark framtoning. Detta tolkades som störande, och fem poliser ledde bort honom från mikrofonen.

Då han blev upprörd över detta straffades han med ett par elchocker från polisernas pistoler, samtidigt som John Kerry stod på scenen och försökte svara på frågorna. (Se nyhetsrapporten här.) Nu ska händelsen utredas, om huruvida poliserna använde överdrivet våld för att lugna situationen.

Vad som återstår att fundera över är hur ett samhälle utvecklats till att tycka det nödvändigt att ställa flera poliser vid en öppen mikrofon. Att någonstans anse det vara okej, eller rent av naturligt, att arrestera någon som ställer jobbiga frågor i politiska sammanhang.

Argumentet “förargelseväckande beteende” kan i dessa tider appliceras lite hur man vill. Att bli förargad på vad någon säger är inte riktigt samma sak som att personen i fråga bryter mot någon lag, dock.

Dessutom kan jag inte låta bli att undra varför inte Kerry klev ner från scenen och försökte lugna situationen. Han hade, vad det verkar, tänkt att svara på frågorna — jobbiga eller inte, och borde kunnat gjuta lite olja på vågorna.

Rädsla. Det styr bortom rim och reson. Hur många kommer att våga ställa tuffa frågor framöver?

* * *

Andra bloggar om: , , ,