UPPDATERING 24/9: Johanna Parrika Altenstedt har på sin blogg hotat mig (och alla andra) som har åsikter om hennes övertramp (orginalpostning följer nedan) med polisanmälan. Genom att kritisera hennes behandling av Isabella, så far vi med förtal är i princip det hon säger.

Hon säger sig dessutom inte ha velat tysta Isabella, men att Isabella inte får referera till henne på grund av Johannas personliga regler för hur man debatterar.

För mig är det självklart att inte debattera med de som jag inte vill. Om någon refererar till något jag sagt eller skrivit — tuff skit. Det är mitt val att ge mig in i svaromål eller inte.

Det går faktiskt alldeles utmärkt att skita högaktningsfullt i de man inte anser vara värda besväret. Eller som i detta fall, plocka upp en handske som är kastad och acceptera inbjudan. De flesta av oss har möjlighet att välja sina strider.

Det finns inga lagar som skyddar någon obskyr rätt till sista ordet — vilket Johanna verkar anse sig ha rätt till i debatter hon själv är eller har varit delaktig i.

Johanna måste nu antingen möta oss alla som inte är rädda för hennes hot, eller acceptera att hon inte fick sista ordet.

Blogginlägget som är en av flera som föranleder JPA att hota med polisanmälan:

I en hjärtskärande bloggpostning ber Isabella Lund att Johanna Parikka Altenstedt ska låta bli att publicera Isabellas riktiga identitet, samtidigt som hon stänger ner bloggen för att inte riskera sin familjs trygghet och integritet. Isabella har naturligtvis varit tvingad att debattera under en pseudonym under rådande samhällsklimat, och detta används nu som anledning till att hota henne till tystnad. Och det lyckades.

Jag hoppas att Johanna Parikka Altenstedt känner sig nöjd med sig själv idag med att hota två barn för att tysta en röst i debatten. På Blogge Bloggelito finns en redogörelse över Johanna Parikka Altenstedts övertramp, inkluderat hennes hot om att publicera hans identitet (trots att han inte bloggar anonymt), för de som är intresserade av att följa upp detta. || Uppdatering: Louise P har beskrivit historiken också.

Skämmes dessutom till Dagens Nyheter som bidragit till att stigmatisera prostituerade genom att inte släppa in dem i debatten, och därmed gett sitt indirekta godkännande till den här sortens stämplingar av medborgare.

I dagens samhälle har det gång på gång visat sig vara nödvändigt att ha rätt till anonymitet. Oscar Swartz — en av mina personliga hjältar — har skrivit om Danmarks situation, och hur danskarna numer inte har rätt till brevhemlighet eller källskydd. Vår egen Thomas Bodström har en hel del att förklara, men ingen ställer honom till svars. Inte ens gammelmedia. Stor applåd till Oscar Swartz.

En demonstration kommer att anordnas 1 november av Piratpartiet och andra organisationer som är insatta — och då har vi alla chansen att gå ut på gator och torg och visa vår oro över storebrorsutvecklingen och de direkta hoten mot yttrandefrihet och integritet. Jag publicerar mer information så fort det blir tillgängligt.

En annan kvinna som tystats i nästan tjugo år, är Aung San Suu Kyi, som nu får oväntat stöd av munkarna i Burma. Landet, som befunnit sig under militärdiktatur sedan 1962, har i och med munkarnas beslut att ge sig in i politiken äntligen en strimma hopp om att bli fritt. Munkarna uppmanar befolkningen att följa deras initiativ, och de åtnjuter traditionellt respekt i landet — inte ens militärjuntan har på något vis försökt att kontrollera dem tidigare, men de har å andra sidan försökt hålla sig utanför kampen. Tills nu.

Det får fungera som kontrast till ovanstående notiser att det är väldigt enkelt för gammelmedia att ställa sig bakom något som sker långt borta. Helst utanför Europa. Men här hemma fortsätter samhället att degenereras till att vara förtryckande och åsiktskontrollerande. Alla ni som varit tysta hittills — det börjar bli dags för er att harkla er, annars blir er tystnad ett godkännande till en ganska mörk framtid.

Ett axplock av bloggar som skriver om detta: Deep Ed., Blogge, Josh, Johanna, Projo, Sundholm, Wille, Maleandro, LOKE – KULTUR & POLITIK, CHarlottes kamferdroppar, Greta Garbo, Aqurette, Tempus Fugit, Bloggen Bent, Blågrön röra, Eklindh, Per Hagwall, Queertopia, Dexion, Johan R. Sjögren Tack Louise, snodde från dig!

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,