Michael Moore är aktuell i Sverige med sin “Sicko”. Filmen som gör upp med sjukvården i USA. Kul att man i artikeln på DN går in på syndromet Moore — hans kontroversialitet (är det ett ord?) är mångbottnad. Ironiskt nog kan hans rättfärdighet sänka hans trovärdighet i jakt på att sprida information om orättvisor och dumheter.

Visserligen är rubrikenHemliga samtal FN-Burma” men jag bortser från den oplanerade humorn motsättningen mellan hemlighet och bli omskrivet skapar, och önskar lycka till i FNs minst sagt delikata uppgift. Under tiden försöker en avhoppad, burmesisk överste ta sig till Norge för att söka asyl efter kontakt med en norsk journalist. Översten har lovat att lämna ut all information han har tillgång till.

Översten hoppade av då han fick order om att göra en razzia i två kloster och ta med sig flera hundra buddhistmunkar på 15 lastbilar. Dessa munkar skulle dödas och liken dumpas långt inne i djungeln. Detta ville inte Win ställa upp på, berättar Schilde för Aftenposten.

När diskussionerna om huruvida wikipedia går att lita på dyker upp, så är mitt grundargument nästan alltid att det är alldeles för många som är involverade för att man ska kunna prångla ut felaktigt material, eller rent av propaganda, i längden. Bra artikel i DN som beskriver just detta fenomen.

Ett annat sätt att sprida information, inte minst oneutrala åsikter, är som bekant bloggar. Svenskan skriver om kontroverserna och det (o)privata i bloggosfären. Pressombudsmannen Yrsa Stenius är bekymrad över utvecklingen, som tycker att det gått från pajkastning till skitkastning. Personligen är jag lite fundersam över om bloggar är något som faller under pressombudsmannens sfär. Men i artikeln beskrivs bloggare som bor på tidningars bloggportaler och avlönas av tidningar, så det är väl i praktiken en gråzon. Kanske får vi se en uppsättning regler framöver, för de som bloggar via tidningsportaler.

Helrätt spaning på Rick Falkvinges (pp) blogg, om språkbruk, förresten. Gammelmedia är ett sprillans nytt ord, men som minsann känns korrekt och används av de flesta numer. Bloggen meh (you don’t know) pekar på sitt sätt ut ravinen mellan gammelmedia och media…

Uppdatering: Vissa av svenskans länkar funkar inte, så var tvungen att fixa till det. De har lite problem med sin uppdatering och har gått tillbaka till gamla looken, och därmed de gamla url-adresserna så jag har helt enkelt använt båda varianterna i denna postning…

Andra bloggar om: , , , , , , ,