Datainspektionen sätter ner foten av integritetsskäl när det gäller de senaste planerna på att låta upphovsrättsindustrin ta över polisrollen när det gäller fildelning.

Den här passagen i svenskan fick mig att gå igång (på ett positivt sätt):

Tidigare har lagförslaget sågats av EU:s generaladvokat Juliane Kokott som kommit fram till att datoranvändarnas integritet väger tyngre än upphovsrättsinnehavarnas intressen.

För att det är en helt riktig prioritering som jag ser det och för att Juliane Kokott är ett osedvanligt vackert namn (ursäkta min utsvävning). Henrik Pontén är väl ett okej namn också — men det han säger är det inte:

— Motsvarande regler finns sedan länge i våra nordiska grannländer och har ansetts fullt godtagbara för den personliga integriteten. Upphovsmännen får genom lagförslaget ett mjukare verktyg för att skydda sina verk, säger Pontén.

Godtagbara av vilka? Mjukare verktyg i jämförelse med vilka (onämnda och i så fall vassa) verktyg?

Antipiratbyråer internationellt har i och för sig inte varit intresserade av rättsliga verksamheter. Utan helt enkelt dragit igång lukrativ utpressningsverksamhet. Underförstått alltså bättre att betala under hot än att få sin sak prövad i domstol måste jag tolka citatet som.

Våra nordiska grannar är skitförbannade över friheterna upphovsindustrin har fått tilldelade sig, säkert. Men det beror ju naturligtvis på vem man frågar.

Representanten från den danska antipiratbyrån som var på besök, är inte särskilt grinig säkert. Han lärde i ett seminarie upp svenskarna hur man på olika sätt smutskastar fildelare genom att stämpla dem som pedofiler. Den dansken är säkert jättenöjd och inte det minsta bekymrad över integritetsaspekterna.

Inte bara datainspektionen sätter ner foten, Glocalnet har gått ut med ett pressmeddelande angående förslaget:

– För att bemöta hotet mot internetanvändarnas personliga integritet antar Glocalnet i dag en fildelningspolicy. Vi samarbetar med polismyndigheten för att stoppa farligt och olagligt innehåll, men vi lämnar aldrig ut användaruppgifter till intresseorganisationer, inte ens till Antipiratbyrån.

* * *

Tack för tipset, Joakim Hörsing! Goda nyheter för alla, inte bara pirater skulle jag vilja påstå! :)

Uppdatering: Missa inte “Vansinne under fildelningsrättegång”

Att kräva en ensamstående tvåbarnsmamma på 3,75 miljoner dollar för 25 utdelade låtar på Kazaa är löjeväckande och hjälper inte om man vill få konsumenterna på sin sida, eller försöka radera ut bilden av sig själv som girigbukar.

Andra bloggar som också kommenterar: projO, Kulturbloggen, Davids åsikter, Jens O., JJ.n’s blogg, MinaModerataKarameller, m.fl.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , ,