Kampen för Burmas frihet är över, får man lov att säga. I vart fall här i Sverige, men det visste vi ju. Vi har ju egentligen inget att sätta emot, det är ju inte som om några restriktioner kommer att införas. Kina som understödjer militärjuntan sätts det inte press på. Även fast landet i sig faktiskt begår övergrepp, så är det lite för lukrativt att hålla sig väl med dem trots allt.

Det talades mycket och passionerat om vad man ska göra för att hjälpa Burmeserna till ett demokratiskt samhälle, men jag tror nog att i och med att orden sades, var det liksom bra med det. Inget ont med att visa sitt verbala stöd — tvärtom det är nog så viktigt för moralen — men åtminstone jag personligen, har känt viss frustration att det egentligen inte gör ett förbannade dugg i skillnad.

Skönt är det då att veta att det finns de som faktiskt gör något för länder som lever under förtryck och censur, trots allt.

p2pnet snubblade jag över ett inlägg om Psiphon. Organisationen Citizen Lab ligger bakom projektet, som utvecklat mjukvara för att hjälpa människor som lever under förtryck att kunna ta sig utanför sitt lands gränser. Med hjälp av internet. Dels för att kunna informera men inte minst för att kunna tillgodogöra sig information som är en lyxvara i kontrollerande länder.

Genom att ladda ner och installera programvaran de tillhandahåller kan man skapa en frizon för någon (man litar på) man vill hjälpa att komma ut på nätet ocensurerat.

Känner du någon som lever i ett censurerat land, kan du alltså på det här viset enkelt hjälpa dem. Programmet riktar sig till vem som helst som har en uppkoppling, du behöver inte vara “teknik-guru” för att kunna hantera den.

Det har skrivits om detta tidigare men är fortfarande rätt okänt för gemene man. Känner du någon som kanske känner någon eller har familj i diktaturer, så tipsa om det här programmet. Eller tipsa vem som helst, så informationen letar sig fram till den som behöver det.

Du kan också, om du vill, besöka deras forum — där de behöver hjälp med översättningar och dylikt om det inte känns tillräckligt att bara berätta om att denna möjlighet existerar.

Visserligen är vi inte befriade från censuriver i Sverige, dessvärre, men inte minst kan en sådan här aktion peka på hur fullständigt oacceptabelt det är att censurera kommunikationskanaler oavsett om man bara “menar väl”.

* * *

Andra bloggar om: , , , , ,