Pengar är för stor drivkraft inom forskningen numer, varnar Stellan Wellin, professor vid Linköpings universitet. Denna trend syns inte minst i att svenska forskare numer inte patenterar sina fynd i Sverige, utan i USA där marknaden finns. Helt lätt är det inte att vara marknadsmässig, dock. En forskare i Sverige stod anklagad för att ha fuskat med forskningsresultaten och blivit friad. Nu har anklagelserna vänts mot det företag som betalat för forskningen istället. De fick inte det de ville och anmälde därför forskaren.

Enligt en undersökning som publicerades i veckan, har män och kvinnor som är feminister bättre kärleksliv än andra. Nåt ska man väl ha för att vara smått politiskt inkorrekt… Lite trist att en del feminister använder sin energi till att strypa sexualitet — det marknadsför inte oss som gillar ett bra och jämlikt sexliv, precis.

Afrikanska människor är inte lika intelligenta som europeiska, enligt James Watson, nobelpristagare 1962. Han ber om ursäkt för detta och säger sig ha blivit felciterad, men är känd för sina provocerande uttalanden. Kan inte vara kul att vara posterboy för galet ointelligenta människor som tror sig ha bästa och enda acceptabla genetiska förutsättningen.

Nu har man konstaterat att terroristrädslan inverkar negativt på vetenskapliga framgångar. Man hoppas kunna få människor att förstå att amerikanska vetenskapsmän oftast är beroende av information från andra länder. Vetenskap frodas när man har ett fritt utbyte av information och ingenjörer har möjlighet att resa över gränser för att utbilda, samarbeta och dela kunskap, säger NRC. Detta säger även Lars Leijonborg, när han talar om att yttrandefrihet är en förutsättning för vidareutveckling, vid ett tal på UNESCOs generalkonferens.

Att ta det lugnt hjälper mot stress, visar ny forskning. Ja, eller ordet som används är meditation, i och för sig. Då stress är ofta framkallat av bristen på kontroll över situationen, lär man sig att acceptera saker som de är genom meditation. Ibland måste man undra varför man glömmer bort fundamentala sanningar.

Neandertalare har kanske helt rätt namn. Det har visat sig att de kanske inte bara grymtade, som tidigare trotts.

Andra bloggar om: , , , , , , ,