Det så kallade “bloggdrevet” som uppstod efter att Johanna Parrika Altenstedt hotade Isabella Lund har följts upp av Medievärlden.se. Deep|ed berättar vad han sa i intervjun på sin blogg innan artikeln dök upp, och skillnaden är rätt intressant.

Skribenten i Mediavärlden utnämner JPA som offer. Det var/är synd om henne ska sägas, men hennes egna ansvar undviks nogsamt. Är det för att människor protesterade som man inte behöver ta upp den (för mig) viktiga vinkeln? Hon är straffad nog redan? Det blir ett journalistiskt moment 22 i så fall — ingen hade vetat om att hon hotat om inte folk hade reagerat.

Om jag inte missminner mig, så var spärrfiltret mot The Pirate Bay en än större händelse, för övrigt, som ledde till att filtret inte implementerades. Hela framsidan på knuff dominerades endast av olika inlägg om den frågan. Det är således minst två saker som fått bloggvärlden att reagera gemensamt det senaste halvåret eller så. Någon gjorde bort sig och bloggosfären sa ifrån rejält och kunde därför påverka — på gott och ont. Båda händelserna behandlar yttrandefrihet, och kanske framför allt yttrandefrihet online.

Online är länkningen mäktigare än svärdet. Man måste ta det på allvar och diskutera etiken i det regelbundet. Det låter, dock, som att länkning på något vis är farligare än det faktiskt är, alltför ofta. Genom att framställa det som att “bloggdrevet” helt utan anledning förföljt JPA, exempelvis, drivs en inte helt snygg agenda. Rätten att länka har helt enkelt börjat ifrågasättas på många olika sätt för att det finns ett uppenbart hot i fritt tänkande människor.

Globalt diskuteras olika metoder för att förhindra länkning. Inte minst är detta något som drivs av upphovsrättsorganisationer. Även om det inte sägs rent ut, försöker man hitta olika vägar att förhindra att användare online länkar till varandra och företeelser som någon anser vara felaktiga. Man kan även se denna attityd av att vilja kapa vägar till information i vårt eget regeringskansli.

En kille har nu blivit arresterad i England för att han driver en site som länkar till andra siter, skriver bloggen The New Freedom. Länkarna, i det här fallet, är användargenererade och listar upp ställen där man kan hitta filmer och tv-program man kan titta på i sin webbläsare. Dvs — länkar till ställen som youtube och google video, eller som denna site exempelvis. Google samarbetar ju numer med MAFIAA-organisationerna, och ska installera mjukvara som ska “känna igen” upphovsrättsskyddat material och plocka bort den från servern, så de går fria från razzior och dylikt. Men de som underlättar genom att förmedla länksamlingar för filmsnuttar på siten, ska alltså in i finkan.

Ett internet utan möjlighet till länkningar är inte ett internet, helt enkelt. Genom att attackera rätten till länkning på ställen där det kan på ytan föreställas vara en helt riktig handling att förbjuda det, driver man igenom en attityd som påverkar allas grundläggande rätt till yttrandefrihet.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , ,