Encyklopedin säger

Feminism är en intellektuell och politisk rörelse för kvinnans fulla ekonomiska, sociala och politiska jämställdhet med mannen.

Det är en betydelse som de flesta kan ställa sig bakom inbillar jag mig — vem, ärligt talat, är inte feminist om man bortser från exploateringen av ordet?

Istället för att ställa sig bakom det dock, så avsvär man sig feminism (som uttryck får man väl förutsätta) för att ordet skitats ner. Av vem eller vilka kan man diskutera länge och väl. Frågan är om det är viktigt att argumentera vem som förstört ordet och betydelsen däri — i alla fall borde det vara viktigt att åtminstone några diskuterar hur man kan återta en respektfull betydelse för det.

På sätt och vis har en trend av att vilja återställa ordet till sin ursprungliga betydelse börjat så smått. Oscar Swartz introducerade till exempel sammansättningen “nuckfeminism”, vilket gjorde åtminstone en kommentatör förbannad, eftersom han ansåg att feminism var att likställas med sexualfientlighet, punkt slut.

Att försöka påstå att feminism kan vara något annat än hotfullt och negativt slås det ner hårt och skoningslöst på. Oftast dessutom genom att skylla på just feminister. Men jag någonstans kan respektera att man vägrar se jämställdhet som positivt. Då vet man var man har personen.

Det som stör mig, är de som säger sig tycka att kvinnor och män ska vara jämställda, men skyller på feminister som sabbat diskussionen och därför inte kan man ställa sig bakom den. Björn Alvebrand får illustrera den attityden i sin välskrivna artikel i maj.

Det är den här inställningen som många kvinnor har också. “Jo, jag tycker att jag har rätt till lika lön, men jag HATAR inte män…” Feminism åläggs så otroligt mycket betydelser att det nästan är lite tragikomiskt. Det likställs med sexualfientlighet. Med manshat och syfte att förtrycka män till och med. Verkligheten är naturligtvis mycket mer nyanserad än man låter påskina.

De enda som tjänar på att det är så här, är de få som anser att kvinnor ska vara lägre stående i samhället, ironiskt nog.

Jag minns för tjugotalet år sedan när någon påpekade att vi måste ta tillbaka svenska flaggan, vilket också gjordes. Rasistiska organisationer hade på något vis lyckats kapa flaggan för sina syften, och en del kände till och med obehag att hissa flaggan på tomten, för de ville inte verka tillhöra just den grupperingen.

Det skylls alldeles åt helvete för mycket på ANDRA generellt sett. Vilka de nu är. Vill vi att feminism ska vara det det betyder måste vi använda det så också. Det är väl inte något självändamål att bibehålla en skitig betydelse av ordet feminism om man anser att jämställdhet är viktigt?

* * *

Andra bloggar om: ,