Johan på knuff luftar (igen) sin oro över att man bara jagar besökare — i och med Aftonbladets intåg i blogglänkning till artiklar — istället för att förhålla sig unik och föra fram egna åsikter. Även om detta kanske inte direkt innebär att jag kommer att länka oftare till blaskan än jag gjort hittills, blir jag grinig när folks motiv för att länka ifrågasätts.

Johan har en poäng — mindre “exibitionistiska” skribenter riskera drunkna i bruset — men som vanligt är jag känslig över den inbyggda snobbismen i tänket. När jag läser tidningen “live” tillsammans med andra människor är det oftare så att vi diskuterar och kommenterar innehållet i blaskan, än tvärtom. Det är inte onaturligt på något vis.

Förutom att det finns en koppling i att hitta ställen där flest läsare finns när man har något att säga, finns det dessutom en trygghet i att diskutera något som de flesta känner till. Att kommentera och göra sig lustig över till och med. Då kan man smyga in de svårare sakerna.

Exempel: Idol diskuteras (dessvärre kanske) en masse över fikat på jobbet och i bloggar, men bra mycket mindre, i princip nästan inget alls, diskuteras om hur viktigt det är att sexualitet inte ersätts av aggressivitet.

Det är inte BARA för att jaga läsare som många förhåller sig till e-fyror online — och även om det finns de som gör det innebär det inte att de ALDRIG har något att säga.

Efter att fått ur mig det det så måste jag tillägga att jag håller helt och fullt med om att Aftonbladet inte är ett dugg jäkla bättre än tidningen var igår, eller förra veckan. Ja — jag kan också vara “snobb”. Aftonbladet är en skittidning i det stora hela som jag ser det, och det var taktiskt av dem att plocka in blogglänkar.

De har haft problem med sjunkande läsarsiffror länge nu. För mig är detta största beviset på att bloggare gör skillnad för gammelmedia på allvar. För första gången är det tydligt att man måste släppa in bloggar för att få trafik.

Faktum är att jag nu börjar undra vilka andra former av blogglänkningar vi kommer att se framgent — kanske AstraZeneca kommer att ha en radda länkar till bloggar som skrivit om dem? Politiska partier är ju bara ögonblick ifrån det, som jag ser det.

Proppen har lossnat, inbillar jag mig och framöver när det naturligt länkas ohämmat överallt, så lär de unika postningarna sticka ut igen. Det är mest bara lite rörigt nu under övergångsperioden.

Det är i alla fall vad jag tror.

Uppdatering: Ja, det kanhända att jag behöver lite mer sexualitet i mitt liv för ögonblicket.

* * *

Andra bloggar om: , , , ,