Skatteverket har tydligen bett om att få tillgång till all trafikinformation hos internetleverantörer.

Jag försöker förstå exakt vad de tänkt sig att göra — det är en ganska stor och omständig operation de planerar. För anledningen till att de bett om uppgifterna är för att de vill kunna identifiera människor som kunnat tjäna pengar online på olika sätt. Då för att kontrollera om dessa skattat ordentligt för dessa inkomster.

Det sägs att hundratusentals internetabbonnenter kommer att drabbas av denna fisketur av myndigheten eftersom det gäller de som befinner sig på webhotell.

Jag måste erkänna att jag inte fattar hur det skulle kunna gå till — rent tekniskt måste väl varenda en med abonnemang kontrolleras?

Kort och gott — de måste veta vilka alla kunderna är medelst personnummer, vad de gör online och om de haft möjlighet att tjäna pengar. Varenda en. Det går inte att begränsa en “internet-razzia” av det här slaget, om jag förstår hur saker och ting fungerar.

Det säger skatteverket också — de kallar det ett gängse sätt att arbeta — de måste ha tillgång till all information om alla för att kunna utreda vilka det är som eventuellt kan ha tjänat pengar. Inbegripet i denna aktion är även bloggare, som om de har reklambanners på siten kommer att bli föremål för skatteverkets intresse.

Nu skulle det vara högst förvånande om nätleverantörer ens kan tillhandahålla en så pass grundlig information. Förutom att det är extremt otympligt att samla på sig oändligt med information och spara det länge, så är det än så länge olagligt dessutom.

Internetleverantörer har inte något att göra med vad deras kunder gör online. Precis lika lite som postverket har att göra med innehållet i paket och försändelser. Eller vad människor gör i de kläder de köpt från Kapp Ahl.

Så Bahnhof har den goda smaken att faktiskt protestera mot skatteverkets begäran, och planerar att JO-anmäla. Mitt förtroende för JO är rätt lågt vid det här laget, jag har på sistone börjat likna institutionen vid katolska präster som ger sin absolution till makten. Men jag hejar på i vilket fall som helst.

Att begära ut information om siter som begår brott, från nätleverantörer är helt i sin ordning. Att begära alla trafikuppgifter på samtliga internetabonnenter för att sedan pussla fram internetvanor är helt uteslutet.

I nästa vecka kommer vi alla att slås över huvudet av trafikdatalagringsdirektivet. Det där som Thomas Bodström drog igenom, ni vet. Då kommer vi att få veta att våra privatliv är statens egendom för att fånga terrorister och trafficking-förbrytare. Men redan nu är ändamålsglidningen i full fart.

Och så säger en del att jag överdriver faran.

* * *

Uppdaterat: DN skriver nu om detta — och som vanligt gissas det om hur mycket pengar det gäller för att motivera övergrepp på integriteten av den här kalibern.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , ,