Risken finns att jag åker på däng för det här. Men frågan måste ställas — får inte kvinnor vara roliga?

Utvecklingen av humor har glidit över i s.k. förnedringshumor. Även om det inte alltid är roligt — min empati slår emellanåt till och jag tycker synd om de som utsatts — så finns det oerhört roliga grejer därute som genomförs nästan uteslutande av manliga komiker.

Av någon anledning blir kvinnor polisanmälda när de testar humoristiska gränser och provocerar. Alla minns vi tjejen som sprutade vatten på Reinfeldt.

Sammantaget läser jag in en attityd att i och med att det är en tjej som utfört provokationen blir det skrämmande. Killar testar gränser — de går över gränser till och med — och får skit, men sällan eller aldrig är det chockerande på riktigt, det finns en underliggande förståelse för att det är normalt att det händer även om det upplevs som “fel”.

Så — handen på hjärtat; får verkligen kvinnliga komiker vara provocerande eller bedöms de efter en annan skala än vad manliga dito gör?

Detta är en fråga som måste besvaras av både män och kvinnor då jag tror att det inte är ett förtryck som sker av ett genus mot ett annat, utan ett samhällstryck som alla bidrar till oavsett kön. Det går inte att kvotera in humor, men det går tammefan att ifrågasätta varför man bedömer killar och tjejer olika på humorskalan och ha lite självinsikt.

I mina funderingar undrar jag om det är så att man litar på att kvinnor är de som håller ordning på saker och ting. Att de är de som säger till alla att lugna ner sig när saker och ting flaxar iväg lite för okontrollerat. En trygghet som hotas när kvinnor tar anarkistiska steg och testar gränser. Även av andra kvinnor som finner sig i den ansvarstagande rollen, och kanske rent av trivs i den (och naturligtvis får göra det).

Skulle det, till exempel, finnas en kvinnlig motsvarighet till Filip och Fredrik skulle det bli ett ramaskri misstänker jag.

Att vara rolig är inte genusbetingat, att våga är det desto mer. Vi kvinnor ska vara så förbannat duktiga ständigt och jämt.

Vi lär av varandra och ju fler tjejer som blir polisanmälda för humoristisk provokation desto svårare lär det bli att få fram kvinnor som vågar tänja på gränserna.

Helvete — jag önskar jag hade fixat att SKOJA om det här istället för att bli förbannad… Men när humoristiska provokationer leder till att program inte visas, när man ett otal gånger tidigare sett program som upprört i förkant tappar jag topplocket helt enkelt. Det är lite för enkelt att se ett samband i den skilda hanteringen mellan kvinnliga och manliga komiker.

* * *

Andra bloggar om: , ,