Det har rått lite rock’n’roll-stämning över releasen av operativsystemet Leopard för Macintosh. ArsTechnica var ute bland de köande, som ville vara först med att lägga händerna på ett exemplar av det. Men konstaterade också att piratkopierade exemplar funnits på bittorrent siter sedan i torsdags — alltså flera dar före lanseringen.

Skribenterna på ArsTechnica frågade runt lite i olika chattkanaler om hur det kommer sig att folk laddar ner denna relativt billiga produkt. Svaren de fick var av typen “jo, jag ska köpa den, men bittorrent är snabbare än fedex”.

Dessutom fanns det någon som laddade ner det trots att h*n inte har macintosh-datorer. En del samlar mest bara på sig filer av det här slaget, en slags bibliofil inställning kan man nästan säga. Kommentarerna som redovisas i artikeln summerar min erfarenhet av fildelning faktiskt.

Visserligen finns det anledning att fråga sig hur operativsystemet kunnat hamna på fildelningssiter över huvud taget — men kan man konstatera att det fungerar väldigt bra som marknadsföring och höjande av stämningen inför releasen. Oavsett om man som jag är benägen att misstänka att det är en orkestrerad läcka eller inte.

Fildelningssiter tillhandahåller en service som inte existerar någon annan stans. Det är snabbt, det är bekvämt och det är en direkt kvalitetsredovisning på plats som är ojämförbar.

Det är därför inte överraskande att siten OiNK som raidades häromdagen dyker upp igen. BOiNK har killarna bakom The Pirate Bay döpt projektet, vilka trots sitt initiala nej-tack till att ta över tyglarna, nu gör en samhällsinsats och provar att dra igång en ställföreträdande site. Förhoppningen står fortfarande till att siten ska kunna dras igång igen så småningom.

Det finns ett uttalat behov av en site för kvalitetsmusik, och det är få som tar chansen att fylla det behovet. Man ska inte heller underskatta värdet i att marknadsföras genom att över huvud taget finnas på siten som musiker.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,