Ofta när man ser lågbudgetfilmer så är det inte särskilt hög kvalitet. Hur mycket man än hejar på, kan man förstå varför inte produktionsteamet lyckats få ihop pengar till sitt äventyr. Filmen The Man from Earth klarar sig emellertid med råge. Filmad för praktiskt taget inga pengar alls, i ett och samma rum — och det var tur för det gjorde filmen desto bättre än den troligtvis blivit med budget.

Det är en filmatisering av Jerome Bixbys historia med samma namn. John Oldman, lärare på skolan ska lämna sitt jobb och hem och kollegorna får nys om detta. De överraskar honom i hans sista dag i huset, och när de försöker övertala honom att berätta varför han lämnar dem och var han tänkt ta vägen — utsätter han dem plötsligt för ett tankeexperiment. Tänk om en man levt ända sedan stenåldern?

Temat för historien är otroligt tankeväckande, även om filmen börjar lite trevande och ibland har lite träig dialog. Dessvärre hade filmteamet inte tillräckligt med tid att fila så mycket på kvaliteten, men även om det märks, stör det inte upplevelsen. När sista scenen utspelade sig var jag ledsen att filmen var över.

Väldigt ödmjukt ifrågasätts vår kunskap om historia och religion, allt ur ett perspektiv hos en man vars liv aldrig tar slut. Det är ett klassiskt sci-fi-knep att på ett underförstått sätt framföra åsikter som ifrågasätter och den här filmen gör det på ett genialiskt vis. Då en del säkert skulle bli provocerade är den nog omöjlig att inte ta till sig emellanåt.

Hade pengar funnits bakom hade filmen garanterat blivit medioker. För det hade blivit svårt att låta bli att lägga in pompösa kostymscener för att snygga till historien. Styrkan blir i det här fallet att höra historien, att vara mottagare, känna samma misstro som mottagarna i filmen och inte minst dela fascinationen när det inte går att låta bli att tro på det lite.

The Man from Earth kommer inte dyka på några biografer — jag misstänker att den är alldeles för osynlig för att ens dyka upp på tv — så den kan inte luta sig mot någon annan marknadsföring än mun-mot-mun-metoden. Men tack och lov räcker det ganska långt numer.

* * *

Andra bloggar om: , , , , ,