Det är inte brotten som ökar, det är toleransen som sjunker, brukar jag säga. Blev lite konfunderad när jag försökte ta mig igenom SvDs artikel om straffsatserna — fattade inte om de ville säga att lagarna är fel, att domstolarna gör fel eller om det var renodlad opinionsbildning för att sälja hårdare straff som princip. Glädjande nog kunde jag hitta lite hårda siffror och argumentation till varför artikeln är ute och cyklar hos blogge.

Skytte uttalar sig om svartjobbare. Tydligen är det värre att sälja svarta tjänster än att köpa dem enligt honom, apropå den dubbelmoral han vill peka på. Jag påminns om när jag delade hus med ett gäng västindiska hustlers som tjänade pengar på mer eller mindre omoraliska sätt. När vi diskuterade det, jag då från en “moraliskt högre” position, skrattade de och förklarade att hur kunde de vara skurkar, när folk var så jävla dumma att de betalade? Det går alltid att rationalisera, var man än befinner sig på skurk- eller dumskalan. Förutsättningen är tydligen alltid att det är någon annans ansvar eller fel. Skytte och västindiska hustlers delar fler åsikter än man kan tro.

Norman Mailer är död — och världen är genast lite fattigare. Mannen som aldrig blev för gammal för att fortsätta vara kontroversiell. Det känns liksom rätt att hans sista verk blev något som skapade liv och rörelse. Se klippet på youtube där han diskuterar sitt “giftermål” med USA och varför det är omöjligt att inte gräla med sin partner. Inte minst intressant hur han jämför fascism med barndomens trygghet i att ständigt veta vad som gäller eftersom någon annan styr över en.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,